Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Πρόγραμμα παρακολούθησης λυμάτων σε όλη την έκταση της θέλει η Περιφέρεια ΑΜΘ

Πρόγραμμα παρακολούθησης των λυμάτων τόσο για τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού, όσο και για τον εντοπισμό άλλων ζητημάτων υγείας σε συνεργασία με το ΔΠΘ θέλει να υλοποιήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ, που βρίσκεται σε αναζήτηση χρηματοδοτικού εργαλείου ώστε αυτό να στηριχθεί. Αυτό τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Κώστας Βενετίδης απαντώντας σε επερώτηση  του επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστου Τρέλλη στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Διερεύνηση από την αρχή της πανδημίας

Όπως σημείωσε ο κ. Βενετίδης, η ιδέα για το πρόγραμμα ξεκίνησε με την έλευση της πανδημίας στην περιοχή μας, μετά από επαφές που είχε με τον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Υγείας, όταν του αναφέρθηκε πως υπάρχει μέθοδος ελέγχου του ιικού φορτίου του κορωνοϊού, και όχι μόνο στα λύματα. Έτσι λοιπόν αποφάσισαν, σε συνεννόηση με το Εργαστήριο Υγιεινής και προστασίας του Περιβάλλοντος της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ, να προσπαθήσουν πιλοτικά να δουν πως θα μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα, με τα μέσα που διέθεταν και τους υπαλλήλους που υπάρχουν, αλλά και την τεχνογνωσία του Πανεπιστημίου. Η πρώτη επαφή έγινε τον Αύγουστο του 2020, όταν είχαν ήδη και άλλα πανεπιστήμια να κάνουν ελέγχους για τον Κορωνοϊό. Μάλιστα ενώ υπήρξαν οχλήσεις από άλλα ιδρύματα προς την Περιφέρεια, για να δοθούν δείγματα σε αυτούς, ο κ. Βενετίδης τόνισαν πως ήθελα να δώσουν προτεραιότητα με προγραμματική σύμβαση με το ΔΠΘ, ώστε και στηρίξουν το Πανεπιστήμιο της περιοχής μας, αλλά και να δημιουργήσουν μια μόνιμη δομή που θα μπορεί να κάνει ανάλογες μετρήσεις πέρα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τελικά ξεκίνησαν να παίρνουν δείγματα από τους βιολογικούς από τις 5 πρωτεύουσες Ενοτήτων και την Ορεστιάδα, τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι μπορούσαν να εντοπίσουν αυξομειώσεις στο ιικό φορτίο, χωρίς ίσως το εύρος με το οποίο έκαναν άλλα εργαστήρια, οι μετρήσεις των οποίων είδαν το φως της δημοσιότητας. Αφού λοιπόν έκαναν αυτή την πιλοτική λειτουργία, εντόπισαν τι δουλεύει αλλά και τα ζητήματα που ανέκυψαν, ο κ. Βενετίδης τόνισε πως αποφάσισαν να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα το οποίο θέλουν να υποβάλλουν προς χρηματοδότηση.

Αναζήτηση χρηματοδοτικού εργαλείου

Το πρόγραμμα αναμένεται να έχει προϋπολογισμό γύρω στα 1,7 εκ. ευρώ για τα τρία χρόνια ύπαρξής του, με αυτόματους διεγματολήπτες σε συγκεκριμένες ώρες και μέρες από όλους τους βιολογικούς της Περιφέρειας ΑΜΘ, ώστε να βγάλει ακριβή αποτελέσματα. Παράλληλα θα εκσυγχρονιστεί περεταίρω το εργαστήριο του ΔΠΘ, και ενδεχομένως θα γινόταν και προμήθεια οχημάτων για τη μεταφορά. Στόχος είναι αφενός να υπάρξουν ασφαλή αποτελέσματα για τον κορωνοϊό, αλλά και για μια σειρά από άλλα θέματα υγείας που μπορεί να εντοπιστούν μέσω αυτής της δειγματοληψίας. Τα χρήματα είναι πολλά, σημείωσε ο κ. Βενετίδης, για αυτό και αναζητούν τρόπους να χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ ή του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας είναι έτοιμη να το εφαρμόσει, σημείωσε, και όλα τα υπόλοιπα θεωρεί πως είναι διαδικαστικά και θέματα χρημάτων.

πηγή:paratiritis-news.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email