Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Πρόεδρος ΠΟΣΥΦΥ Π. Χαρέλας: «Με συμβασιούχους συνοριοφύλακες καταστρέφουμε τη νέα γενιά που επέλεξε να κάνει εργασία την αγάπη της για την πατρίδα»

Η λεγόμενη «μεταρρύθμιση» που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στους κόλπους των Ελλήνων συνοριοφυλάκων με την πρόσληψη συμβασιούχων, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του γενικού συμβουλίου της ομοσπονδίας συνοριακών φυλάκων με τον πρόεδρο της Παναγιώτη Χαρέλα, να περιγράφει την κατάσταση, να εστιάζει στα προβλήματα και κυρίως να εξηγεί γιατί πρέπει να σταματήσει αυτή η στρατηγική, λέγοντας πως θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια και αγώνα, ώστε να κατανοηθεί προς πάσα κατεύθυνση, ότι το μεγάλο ζήτημα του μεταναστευτικού δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιες λύσεις.

«Το διήμερο 28/29 Μαρτίου στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και των 18 πρωτοβάθμιων σωματείων – μελών μας, είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε την “μεταρρύθμιση” της διαχείρισης του μεταναστευτικού που επιχειρεί η πολιτεία με το λουκέτο που θέλει να βάλει σε Υπηρεσίες διαχείρισης μετανάστευσης με σιωπηρό τρόπο. Μετά το 2017 όταν ο τότε Υπουργός κατήργησε Υπηρεσίες μας ( και οι συνέπειες φάνηκαν πολύ σύντομα), σήμερα ..ξανά έχουμε πάλι τα ίδια!

Και αν σκεφτούμε, σε συνδυασμό με τους συμβασιούχους συνοριοφύλακες συναδέλφους μας που αποτελούν την εύκολη, ευκαιριακή και οικονομική λύση, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε που πάει το “καράβι”. Με συμβασιούχους συνοριοφύλακες θα φυλάξουμε τα σύνορα και τις δομές ; Με συμβασιούχους στην ΕΛ.ΑΣ. το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να καταστρέφουμε τη νέα γενιά που επέλεξε να κάνει εργασία την αγάπη της για την πατρίδα.

Όλα δυσοίωνα και πρόχειρα, δυστυχώς.

Το μόνο ενθαρρυντικό, η κοινή κατεύθυνση όλων μας στο Γενικό Συμβούλιο πως θα παλέψουμε να αλλάξουν τα πράγματα . Θα τονίσουμε σε κάθε άκρο αυτής της χώρας τι συνέπειες θα έχει αυτή η “μεταρρύθμιση”. Στους καιρούς μας, η ανάγκη είναι να ενισχυθούν οι υπηρεσίες που ασχολούνται με το μεταναστευτικό με μόνιμο προσωπικό συνοριακών φυλάκων και όχι η εξαφάνιση των δομών αυτών. Τους δείχνουμε με το δάκτυλο τα άστρα και αυτοί βλέπουν το δάκτυλο !

Η ασφάλεια των συνόρων, η υπεύθυνη διαχείριση του μεταναστευτικού με εθνική συνείδηση, η ασφάλεια της κοινωνίας, η καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης, η αποτροπή εισόδου των εγκληματικών στοιχείων στη χώρα μέσα από τις μεταναστευτικές ροές αποτελούν για εμάς τον δρόμο. Η ανησυχία των φορέων και ειδικών για εκατομμύρια μεταναστευτικών κυμάτων τα επόμενα χρόνια, βλέπουμε πως όχι μόνο δεν συγκινούν κανέναν, αλλά αντιθέτως κοιτάμε το δάκτυλο και για αυτό θέλουμε να το κόψουμε.

Αυτό δεν λέγεται μεταρρύθμιση. Αποτελεί οπισθοδρόμηση. Και η ευθύνη δεν θα είναι μόνο αυτών που θα την εφαρμόσουν, θα είναι και δική μας αν δεν αντιδράσουμε.»

Μάλιστα ο κύριος Χαρέλας, από το 2022 εξέφραζε την αντίθεση του, σε μια τέτοια εξέλιξη διευκρινίζοντας τους λόγους που συμβαίνει, καθώς οι προσλήψεις αυτές προχωρούν μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ πριν από τις συγκεκριμένες προσλήψεις για την κάλυψη της συνοριακής φύλαξης σε διάφορα σημεία της χώρας γίνονταν αποσπάσεις αστυνομικών που επίσης αμείβονταν επιπλέον από ευρωπαϊκά κονδύλια. Η μισθοδοσία όμως των συμβασιούχων συνοριοφυλάκων είναι οικονομικότερη για τα ταμεία της χώρας που απορροφά ευρωπαϊκά κονδύλια για τον σκοπό αυτό και αναλογικά μία απόσπαση και πληρωμή αστυνομικού, αντιστοιχεί σε δύο συμβασιούχους συνοριοφύλακες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ ανέφερε και εξακολουθεί να πιστεύει πως δεν γίνεται να έχουμε συμβασιούχους συνοριοφύλακες που βρίσκονται στο πεδίο, κρατούν όπλο και μετά να τελειώνει η σύμβαση και να μένουν κενές θέσεις σε έναν τόσο σημαντικό και ευαίσθητο τομέα όπως η συνοριακή φύλαξη. Σκοπός και διεκδίκησή είναι η άμεση δημιουργία ενός σταθερού εργασιακού μέλλοντος για τους συνοριακούς φύλακες. Αυτή η παράδοξη σχέση εργασίας που υπάρχει έχει δημιουργήσει σωρεία θεσμικών προβλημάτων, όπως είναι οι αποσπάσεις, αλλά και ζητήματα στα δικαιώματα του προσωπικού αυτού.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email