Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Πρότυπα επιδοτούμενα κτηνοτροφικά πάρκα και στον Έβρο από το ΥΠΑΑΤ

Η δυνατότητα δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων και στον Έβρο εντάσσεται στο σχετικό νομοσχέδιο, που φέρνει στη βουλή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή την εξαγγελία δέσμης μέτρων στήριξης στο νομό, μετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Υφυπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης ανέφερε, ότι “ήδη γίνεται η αναζήτηση μεγάλων εκτάσεων (έως 200 στρέμματα) δημοτικών ή του δημοσίου σε όλο ο νομό, για να φιλοξενήσουν όχι περισσότερες από 2 μονάδες ανά έκταση”.

Πρόκειται για ένα πάρκο ή ζώνη κτηνοτροφική, που θα περιέχει όλες τις υποδομές από το Υπουργείο με κάλυψη κατά 100% της κατασκευής των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το σχεδιασμό του κάθε κτηνοτρόφου.

Ήδη, όπως είπε ο κ Κελέτσης υπάρχουν τοπογραφικά, που ετοίμασαν επιστήμονες, που έστησαν το πρόγραμμα της αποκατάστασης τα οποία απεικονίζουν την εικόνα των μονάδων.

Οι ενδιαφερόμενοι μεμονωμένα ή ομαδικά θα παίρνουν την πατέντα και ανάλογα με την δυναμικότητα της μονάδας που επιθυμούν θα την αναπτύσσουν σ έναν ευρύτερο χώρο, ο οποίος θα περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά για αυτονομία στην  ηλεκτρική ενέργεια , ενδεχομένως κοινά αρμεκτήρια για μειωμένο κόστος παραγωγής, ή ακόμη και κοινό τυροκομείο ώστε να μπούνε σ ένα στάδιο  μεταποίησης που αφορά τον πρωτογενή τομέα.

«Θέλω να εκμεταλλευτούμε την καταστροφή μετατρέποντας την σε ευκαιρία, ώστε να θεμελιώσουμε σε νέες βάσεις την κτηνοτροφία, επισήμανε ο κ Κελέτσης. Θα το λειτουργήσουμε αρχικά πιλοτικά με στόχο να ζωντανέψουμε ξανά την κτηνοτροφία».

Μετεγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων εκτός του δάσους Δαδιάς

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνει μετεγκατάσταση εκτός του καμένου δάσους της Δαδιας κάποιων κτηνοτροφικών μονάδων που υπάρχουν εκεί.

Για τον σκοπό αυτό έχουν γίνει επαφές με το Δήμο Σουφλίου και αναζητούνται εκτάσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα οργανωμένο Πάρκο εκτός δάσους που θα μπορεί να είναι μια αφετηρία για τους εν λόγω κτηνοτρόφους  και για την κτηνοτροφία στο νομό γενικότερα.

Σταύρος Κελέτσης Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Πηγή: ertnews.gr – ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη