Το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ecrans des Mondes – Grec Doc στο Παρίσι απέσπασε η ταινία «Έβρος-Θολό Τοπίο», παίρνοντας τις καλύτερες κριτικές για την ειλικρίνεια και τη δύναμη της. Το ντοκιμαντέρ, που εξετάζει τις συνθήκες και τις ανθρώπινες ιστορίες γύρω από την κρίση στον Έβρο, κατάφερε να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα, φωτίζοντας τις ανθρώπινες και κοινωνικές διαστάσεις της.
Η βράβευση στο Ecrans des Mondes είναι μια σημαντική αναγνώριση για την ταινία, η οποία μέσα από την ερευνητική της προσέγγιση, αγγίζει τις πολιτικές και ανθρωπιστικές κρίσεις που εξελίσσονται στη συγκεκριμένη περιοχή.
Η ταινία
Η δολοφονία τριών Αφγανών γυναικών, η στρατικοποίηση του Έβρου λόγω του προσφυγικού και οι συνέπειες στους ανθρώπους, στο χώρο και στην οικονομία είναι το θέμα της ταινίας.
Μέσα από την έρευνα της δολοφονίας τριών Αφγανών γυναικών στον Έβρο η ταινία ερευνά επίσης την αλλαγή χρήσης της γης δηλαδή την στρατικοποίηση του χώρου, της οικονομίας και του ποταμού με αφορμή το προσφυγικό μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν και εργάζονται εκεί.
Οι ιστορίες αυτές δένονται γύρω από την μεταμόρφωση του μεταξοσκώληκα σε πεταλούδα.
Η μουσική είναι του Άλκη Μπαλτά.
Στην ταινία μιλούν άνθρωποι του Έβρου όπως,o Γιάννης Λασκαράκης, η Καίτη Μακρή, ο αείμνηστος Χρήστος Δούκας και πολλοί άλλοι.
Πληροφορίες:
Σκηνοθεσία: Γεώργιος Κεραμιδιώτης
Σενάριο: Γεώργιος Κεραμιδιώτης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γεώργιος Κεραμιδιώτης
Μοντάζ: Γεώργιος Κεραμιδιώτης
Μουσική: Άλκης Μπαλτάς
Παραγωγή: Γαβριήλ Ψαλτάκης
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 81 min
Έτος Παραγωγής: 2024
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Αγγλικά
Αφήγηση: Χριστίνα Κωνσταντινίδου
Γιώργος Κεραμιδιώτης
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Κεραμιδιώτης γεννήθηκε στην Κατερίνη και σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο 8 του Παρισιού με καθηγητή τον Denis Lévy [Ντενί Λεβί]. Τα έτη 2003-2004 και 2005-2006 συμμετείχε ως διδάσκων στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στα σεμινάρια με τίτλους «Κινηματογραφικά είδη και τρόποι σκηνοθεσίας» και «Πρακτικές προσεγγίσεις στον κινηματογράφο».
Το 2019 τιμήθηκε μαζί με τον Κώστα Φέρρη από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας [ΟΚΛΕ] για την παιδαγωγική διάσταση του έργου του. Ταινίες του συμμετείχαν σε διάφορα φεστιβάλ ελληνικά και ξένα (Θεσσαλονίκης, Χαλκίδας, Χανίων, Tonneins France, Annaba Algeria, Rome Coliffe κ.ά.) Άρθρα του έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε περιοδικά κι εφημερίδες.
Με πληροφορίες από empros.gr