Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε πως ανακαλείται ο πρέσβης της χώρας στο Τελ Αβίβ, για διαβουλεύσεις, εξαπολύοντας κατηγορίες κατά του Ισραήλ για την επιχείρηση στη Γάζα και την απόρριψη των εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα. 

«Λόγω της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινώνεπιθέσεων κατά αμάχων και της απόρριψης από το Ισραήλ των εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός και απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφασίστηκε η ανάκληση του Πρέσβη μας στο Τελ Αβίβ, κ. Sakir Ozkan Torunlar, στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ερντογάν: Έχουμε ξεγράψει τον Νετανιάχου

«Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας με κανέναν τρόποΤον έχουμε ξεγράψει. Δεν έχω καμία επαφή αυτή τη στιγμή. Ο υπ’ αριθμόν ένα υπεύθυνος για τις επιθέσεις στη Γάζα είναι ο ίδιος ο Νετανιάχου», δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα διακόψει τους δεσμούς της με το Ισραήλ.

«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο διπλωματίας μέσω του υπουργού Εξωτερικών, του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και άλλων υπουργών μας», πρόσθεσε.

«(Εγγυητής στη Γάζα) Ως Τουρκία, πρέπει να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο. Αυτή θα είναι μια εξέλιξη που σχεδόν διαμορφώνει την ιστορία, το παρόν και το μέλλον», είπε και συνέχισε: «Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, η Αγγλία μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, και εάν η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρχει παρόμοια δομή στη Γάζα;»

«Τι πιο φυσικό από το να είναι η Τουρκία εγγυήτρια χώρα στη Γάζα; Μπορούμε λοιπόν να αναλάβουμε και εκεί τον ρόλο της εγγυήτριας χώρας. Τα γεγονότα θα δείξουν τι μορφή θα πάρει αυτό, ο χρόνος θα δείξει. Αυτό θα έχει και μια διάσταση ασφάλειας, μια πολιτική διάσταση και μαζί με όλα αυτά έχει και μια ιστορική και πολιτιστική διάσταση. Υπάρχει μια δομή που διαμορφώνεται από αυτό το ιστορικό υπόβαθρο και εμείς ως Τουρκία πρέπει να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτή θα είναι μια εξέλιξη που θα διαμορφώσει το παρόν και το μέλλον μέσα από την ιστορία», είπε ο Ερντογάν.

«Η διεθνής κοινότητα, η οποία είναι ανίκανη να συγκρατήσει την ανομία του Ισραήλ, αγνοεί τις δικές της αρχές σε πρώτη φάση. Σαν να μην έφτανε η αγνόηση της σφαγής των Παλαιστινίων, κάνουν αγώνα δρόμου για να αγκαλιάσουν το Ισραήλ και να το ενθαρρύνουν να σκοτώσει κι άλλα μωρά. Τα μπουντρούμια όπου φυλακίζουν τη συνείδησή τους θα είναι αύριο γι’ αυτούς τοίχοι ντροπής», συνέχισε.

«Τα δυτικά κράτη, τα οποία σκύβουν το κεφάλι από ντροπή όταν θυμούνται τις σφαγές στις οποίες προηγουμένως έκλειναν τα μάτια, θα συντριβούν κάτω από τη ντροπή της στάσης τους απέναντι στη σφαγή της Γάζας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έπαιξε έναν πολύ περίεργο και ασυνεπή ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρότεινε και δεν μπορούσε να προτείνει μια δίκαιη προσέγγιση», τόνισε ο Ερντογάν.

«Τι κάνει την Ευρώπη τόσο τυφλή που δεν μπορεί να δει τις βόμβες που πέφτουν βροχή στη Γάζα;» διερωτήθηκε στη συνέχεια. «Κοιτάξτε, έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την έναρξη των επιθέσεων. Προς το παρόν, βλέπουμε ότι οι εξελίξεις θα μετακινήσουν την κατάσταση λίγο περισσότερο εναντίον του Ισραήλ. Το Ισραήλ δεν έκανε αυτό το βίαιο βήμα με τη δική του δύναμη. Όταν αναφέρεται η Αμερική, δεν πρέπει να έρχεται στο μυαλό η ίδια η Αμερική. Κατά τη γνώμη μου, η Αμερική θα πρέπει να αξιολογηθεί μέσα στη Δύση. Ολόκληρη η Δύση, η Αμερική ειδικότερα, είναι αυτή τη στιγμή στο πλευρό του Ισραήλ», είπε.

«Δήλωσα ότι θα υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες για την παραπομπή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων πολέμου του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι αρμόδιες αρχές μας, ιδίως το Υπουργείο Εξωτερικών, θα πραγματοποιήσουν αυτό το έργο», επεσήμανε.

Πηγή:ethnos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη