Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις το 2024

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το 2024, με την πλατφόρμα να ανοίγει σε περίπου δύο μήνες, με την περσινή χρονιά να μας δίνει τον «οδηγό». Περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα, αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τον ΕΝΦΙΑ 2024.

Οι φορολογικές δηλώσεις για φέτος αναμένεται να ανοίξουν μέχρι και τέλη Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ για τις περσινές φορολογικές δηλώσεις είχε βγει στον αέρα στις 31 Μαρτίου.

Έτσι και φέτος δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι ως προς την ημερομηνία που θα ανοίξει το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024.

Υπενθυμίζεται πως, κάθε χρόνο, οι φορολογικές δηλώσεις παίρνουν κάποιους μήνες παράτασης, συνήθως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις 2024

Από φέτος, περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι αναμένεται να δουν σημαντική αλλαγή στον τρόπο συμπλήρωσης των φορολογικών τους δηλώσεων.

Ειδικότερα, μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν είχαν καμία αλλαγή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση το προηγούμενο έτος, δεν θα χρειάζεται πλέον να αντιμετωπίζουν τον «κόπο» της συμπλήρωσης των στοιχείων τους.

Το έντυπο Ε1 θα συμπληρώνεται αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση. Έτσι, η μόνη υποχρέωση τους θα είναι να ελέγχουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα ποσά από μισθούς, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, και αυτοκίνητα που έχουν ήδη καταγραφεί από την υπηρεσία.

Ακόμη και αν δεν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις, οι φορολογούμενοι θα επιβεβαιώνουν την υποβολή της δήλωσής τους, ενώ ταυτόχρονα θα εκκαθαρίζεται και θα εκδίδεται ο φορολογικός τους λογαριασμός.

Ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν ασχοληθούν καθόλου με τη φορολογική δήλωση, θα θεωρείται ότι η υποβολή της έχει γίνει κανονικά από τον υπόχρεο.

Επιπλέον, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να προσθέσει προσυμπληρωμένα δεδομένα στις δηλώσεις του 2025 για εισοδήματα από ακίνητα ή συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών. Σε μεταγενέστερο στάδιο, θα υπάρχουν επίσης προσυμπληρωμένες και κλειδωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

Εκτός από αυτή τη σημαντική αλλαγή που λύνει τα «χέρια» σε αρκετούς φορολογούμενους πολίτες, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια άλλη αλλαγή για τις φορολογικές δηλώσεις 2024.

Πότε βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2024

Ο ΕΝΦΙΑ του έτους 2024 θα εκδοθεί νωρίτερα από προηγούμενα έτη, με τις πληρωμές να ξεκινούν από τον Απρίλιο του 2024. Αυτή η αλλαγή γίνεται προκειμένου να συμπεριληφθεί και η έκπτωση έως 10% για όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους.

Οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ 2024 θα διατεθούν σε 11 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη πληρωμή να πραγματοποιείται έως τις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ 2024

Φέτος όσοι έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές -πλημμύρες, φωτιές και σεισμοί, δικαιούνται μια έκπτωση 10% στον φετινό τους ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο υπάρχουν κάποια «παραθυράκια» που κόβουν την έκπτωση.

Οι βασικές προϋποθέσεις για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ 2024 είναι:

  • Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος,
  • Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών εντός του ίδιου έτους,
  • Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε εννιακόσια (900) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι αλλαγές που ζητάει η ΠΟΜΙΔΑ

Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει σημαντικές αλλαγές στη ρύθμιση του ΕΝΦΙΑ για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και το πρώτο τρίμηνο του 2024. Συγκεκριμένα, ζητά να χορηγηθεί έκπτωση σε όλους τους ασφαλισμένους κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, χωρίς περιορισμό στο ποσό της ασφάλισης, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημμύρας. Επιπλέον, προτείνει παράταση έως την 31η Μαρτίου 2024 για την ευθυγράμμιση των ασφαλιστικών συμβολαίων με τις νέες προϋποθέσεις.

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι είναι άδικο να απαιτείται ασφάλιση για πλημύρες σε κατοικίες σε υψηλούς ορόφους, όταν δεν υφίσταται κίνδυνος. Επιπλέον, προτείνει αύξηση του ποσοστού έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ του 2024 από 10% σε 30%, με στόχο τη δημιουργία κίνητρου για μαζική προσέλευση στην ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων.

Με λίγα λόγια ο Απρίλιος θα είναι για πολλούς μήνας «πληρωμών» καθώς εκτός από τις φορολογικές δηλώσεις 2024, θα βγει και ο ΕΝΦΙΑ 2024.

Πηγή: ieidiseis.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη