Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Πότε πέφτει των Τριών Ιεραρχών

Η ημέρα των τριών ιεραρχών είναι μαζί με του Αγίου Πνεύματος , δύο γιορτές αφιερωμένες στο πνεύμα και στα γράμματα και για αυτό είναι συνδεδεμένα με τον χώρο της εκπαίδευσης.

Με τον όρο τρεις ιεράρχες, αναφερόμαστε εν συντομία σε τρεις διακεκριμένους Αγίους και θεολόγους, και πιο συγκεκριμένα στον Μέγα Βασίλειο, στον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και στον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό.

Πότε γιορτάζονται όμως οι τρεις αυτοί άγιοι της Ορθόδοξης εκκλησίας; Ας δούμε παρακάτω.

Πότε πέφτει των τριών ιεραρχών

Η γιορτή των τριών ιεραρχών είναι σταθερή γιορτή με συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται την 30η Ιανουαρίου.


Για το 2023, η μέρα των τριών ιεραρχών πέφτει ημέρα Δευτέρα, οπότε βγαίνει ένα ωραίο τριήμερο για τα σχολεία.

Όσον αφορά το 2024, η γιορτή των τριών ιεραρχών πέφτει ημέρα Τρίτη. Αυτό σημαίνει ότι μετά το Σαββατοκύριακο τα παιδιά θα πάνε μια μέρα στο σχολείο και μετά θα κάτσουν σπίτι μία μέρα να ξεκουραστούν.

Για το 2025 των τριών Ιεραρχών πέφτει Πέμπτη. Επομένως και πάλι τα παιδιά δεν θα κάνουν τριήμερο αφού την επόμενη μέρα θα πάνε κανονικά στο μάθημα.

Είναι αργία των τριών ιεραρχών;

Παλαιότερα, η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου δεν αποτελούσε ημέρα αργίας για Γυμνάσια και Λύκεια.

είναι κλειστά τα σχολεία των τριών ιεραρχών
Αντιθέτως, οριζόταν ως ημέρα εορτής κατά την οποία γινόταν εκκλησιασμός και ακολουθούνταν πρόγραμμα αφιερωμένο στην προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα.

Τα τελευταία χρόνια η γιορτή αυτή έχει καθιερωθεί σαν επίσημη αργία, καθώς θεωρείται ότι ο εκκλησιασμός είναι προαιρετικός και μπορεί να γίνει από τους μαθητές χωρίς την παρουσία των δασκάλων ή των καθηγητών.

ΠΗΓΗ: coolweb.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη