Τρίτη 23 Ιουνίου 2026

Π. Μαυρομάτης: «Ο ήλιος είναι ζωογόνος, αλλά η υπερβολική έκθεση κρύβει κινδύνους – Χρειάζεται προστασία και μέτρο»

Ο ήλιος μπορεί να είναι πηγή ζωής και ευεξίας, όμως η αλόγιστη έκθεση σε αυτόν μπορεί να κρύβει σοβαρούς κινδύνους για το δέρμα. Με αφορμή την έναρξη της θερινής περιόδου, ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος Παναγιώτης Μαυρομάτης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Ανοιχτό Μικρόφωνο» με τον Κυριάκο Αετόπουλο στον Focus 88.9 και μίλησε για όσα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την ηλιακή ακτινοβολία, την προστασία από τον ήλιο και τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε.

Ο κ. Μαυρομάτης εξήγησε πως ο ήλιος έχει σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό, όπως η ενίσχυση της βιταμίνης D και η βελτίωση της διάθεσης, ωστόσο προειδοποίησε για τις σοβαρές επιπτώσεις της υπερβολικής έκθεσης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις άμεσες και μακροχρόνιες βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία, από εγκαύματα και φωτοδερματίτιδες μέχρι φωτογήρανση και καρκίνο του δέρματος, ενώ στάθηκε και στους κινδύνους που προκύπτουν από τον συνδυασμό ήλιου με συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων ή άλλες φωτοευαισθητοποιές ουσίες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των παιδιών, στην αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες και στη σωστή χρήση αντηλιακών. Ο γνωστός δερματολόγος επεσήμανε ακόμη τη σημασία του προληπτικού ελέγχου των σπίλων (ελιών), εξηγώντας ποια σημάδια θα πρέπει να ανησυχήσουν κάποιον και να τον οδηγήσουν άμεσα στον ειδικό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πλήρη ίαση πιθανών σοβαρών περιστατικών.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα της εκπομπής:

Κ.Π.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη