Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Π. Μπαλακτάρης: Oι επιχειρήσεις έχουν κάθε δικαίωμα να διαχωρίζουν εμβολιασμένους από ανεμβολίαστους

«Στη χώρα μας έχει υπάρξει ένας μεγάλος διχασμός σχετικά με τον εμβολιασμό ή μη μεγάλης μερίδας του πληθυσμού ή του συνολικού πληθυσμού. Η φαινομενική σύγκρουση ατομικών δικαιωμάτων και του συλλογικού δικαιώματος για τη δημόσια υγεία είναι απολύτως επίπλαστη. Δεν ισχύει», υποστήριξε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος, Παναγιώτης Μπαλακτάρης.

Μιλώντας για το εάν το κράτος ή οι ιδιώτες μπορούν να μάς υποχρεώσουν να εμβολιαστούμε ο κ. Μπαλακτάρης δήλωσε: «Και στο ατομικό δικαίωμα ωφελείται ο πολίτης στην καταπολέμηση της πανδημίας. Θα πρέπει οι πολίτες να συμφωνούν με αυτό και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα. Οι ιδιώτες μπορούν να αποφασίσουν όπως νομίζουν για την επιχείρησή τους. Όποιος διαφωνεί έχει το δικαίωμα να μην καταναλώνει το προϊόν αυτό. Είναι εντελώς διαφορετικό το δικαίωμα του ιδιώτη, που είναι σχεδόν απόλυτο, με το δικαίωμα του κράτους το οποίο έχει τη συλλογική υποχρέωση να προβλέπει και να τηρεί τη δημόσια υγεία.

Ο εμβολιασμός συνδέεται με την υποχρέωση αλληλεγγύης που έχουμε όλοι μας. Σύμφωνα με το άρθρο 25 του Συντάγματος, το οποίο μιλάει για τη υποχρέωση εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, η οποία εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλακτάρη, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος η πρακτική και ο νόμος είναι πολύ παλιά. «Υποχρεώνονται όσοι εργάζονται σε αυτά να έχουν ένα βιβλιάριο υγείας που βεβαιώνει ότι δεν πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες. Αυτό θα ισχύσει από εδώ και πέρα, αν ληφθεί αυτή η απόφαση, σχετικά με τον Covid-19. To αν δηλαδή θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι θα είναι απόφαση του ιδιοκτήτη της εταιρείας, ο οποίος έχει την υποχρέωση να παράσχει μια υπηρεσία ή ένα προϊόν στους πελάτες του το οποίο πάνω από όλα θα είναι ασφαλές».

Σχολιάζοντας τι στάση θα πρέπει να κρατήσουν οι επιχειρηματίες απέναντι στους αρνητές των εμβολίων ο κ. Μπαλακτάρης τόνισε ότι η «απόλυση δεν είναι μέσο απάντησης στον εργαζόμενο ο οποίος δεν θέλει να εμβολιαστεί. Αντιθέτως, μπορούν να προτιμηθούν ηπιότερα μέτρα όπως είναι η μετακίνηση τους σε θέση που δεν έχουν επαφή με τον κόσμο, η άδεια άνευ αποδοχών ή η θέση τους σε αργία. Η απόλυση είναι το τελευταίο μέτρο».

Μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος αναφέρθηκε και στα σώματα ασφαλείας και τους υγειονομικούς λέγοντας: «Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ενώ είναι υγειονομικός ή ανήκει στα σώματα ασφαλείας ισοδυναμεί με έναν αστυνομικό που υπηρετεί στην ΟΠΚΕ και είναι αρνητής όπλου. Θα μπορούσε ποτέ να υπηρετεί εκεί ένας αρνητής όπλου;»

Γ. Καλλιακμάνης: Δεν ξέρουμε ακόμη τι πρόστιμα θα προβλεφθούν για τις παραβάσεις των μέτρων

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης σχολίασε την εφαρμογή των νέων μέτρων στην εστίαση και τις μετακινήσεις:

«Για άλλη μια φορά ο αστυνομικός θα μπει σε αυτή τη διαδικασία, χωρίς να έχει πάρει την επιβράβευση την οποία δικαιούται. Δεν γνωρίζουμε ακόμη το ύψος των προστίμων που θα προβλεφθούν… Η αστυνομία θα τα πάει καλά. Το ζήτημα είναι να ξεφύγουμε από την πανδημία».

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email