Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Π. Παπαδάκης: Πολιτική Προστασία στη Σαμοθράκη σε περιπτώσεις τοπικών κρίσεων

Ο κύριος Παπαδάκης, από κοινού με τον πρόεδρο του κόμματός του, Κυριάκο Βελόπουλο, κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς του υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη και Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας.

Αρχικά αναφέρουν το πρόσφατο πρόβλημα που προέκυψε με τις πυρκαγιές. Η Σαμοθράκη αντιμετώπισε πολυήμερη διακοπή ρεύματος, η οποία προκάλεσε σειρά προβλημάτων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το πλήγμα ήταν μεγάλο για την τοπική οικονομία και κυρίως για τον τουρισμό, αφού δεν ήταν δυνατό να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες του νησιού. Αυτή η πολυήμερη διακοπή ρεύματος είχε επίσης ως αποτέλεσμα να καταστραφούν ποσότητες τροφίμων στα ψυγεία επιχειρήσεων και σπιτιών. Μαζί με τα προβλήματα που προέκυψαν στην υδροδότηση, αυτή η κατάσταση εξελίχθηκε σε μείζον ζήτημα.

Παράλληλα στην ερώτηση τονίζεται και η ανάγκη για έλεγχο της “άναρχης, ανεξέλεγκτης και παράνομης κατασκήνωσης” σε διάφορες περιοχές του νησιού, κυρίως δασικές, με αποτέλεσμα να προκαλούνται κατά καιρούς πυρκαγιές.


Οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται λοιπόν για τις ενέργειες που έκαναν ώστε να υπάρξει κρατική αρωγή στους πληγέντες και αποκατάσταση των ζημιών στη Σαμοθράκη. Παράλληλα, ζητείται να υπάρξει μέριμνα ώστε η Σαμοθράκη να διαθέτει σύστημα αυτόνομης ηλεκτροδότησης και να μην χρειάζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις να μεταφέρονται ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη από την Αλεξανδρούπολη για την αποκατάσταση.

Τέλος, θεωρείται αναγκαίο να ενισχυθεί η επίβλεψη των δασικών εκτάσεων του νησιού με πεζές ή εναέριες περιπολίες (με χρήση drones) κυρίως τη θερινή περίοδο, ώστε να μειωθούν και να μηδενιστούν οι περιπτώσεις πυρκαγιών και η ανεξέλεγκτη κατασκήνωση στο νησί.   

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη