Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Ροδόπη: Ο Ίασμος γιόρτασε πρώτη φορά επισήμως τα “Ελευθέρια”

Ο Ίασμος γιορτάζει φέτος για πρώτη φορά την απελευθέρωσή του, και για πρώτη φορά εορτάστηκε με την αρμόζουσα επισημότητα μετά τη θεσμοθέτησή των Ελευθερίων με σχετικό το Προεδρικό διάταγμα.

Ο δήμαρχος Ιάσμου, Ιμάμ Τζανέρ μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 και έστειλε το δικό του μήνυμα για την ιστορική αυτή γιορτή. «Πέρασαν 105 χρόνια από την απελευθέρωση του Ιάσμου. Οι παλιοί το γνώριζαν, αλλά θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και κα΄θε χρόνο στις 6/10 θα γιορτάζονται τα Ελευθέρια του Ιάσμου, είναι ιστορικό γεγονός. Για να θυμούνται και οι νέοι θεσμοθετήθηκε. Σήμερα έγινε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, και με τους συλλόγους τους πολιτιστικούς. Λέμε χρόνια πολλά στην περιοχή μας, στην κωμόπολή μας».

«Είναι η πρώτη φορά που γιορτάζονται επισήμως τα Ελευθέρια στην κωμόπολη του Ιάσμου. Και είναι πολύ σημαντικό, διότι η ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό πέρασε από διάφορα στάδια και ο Ίασμος ήταν το προοίμιο για την ενσωμάτωση και της υπόλοιπης Θράκης. Έτσι, σήμερα βρεθήκαμε εδώ, για να ευχηθούμε σε όλους τους κατοίκους της περιοχής χρόνια πολλά. Να μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι και να μπορούμε να συνεχίσουμε ειρηνικά την πορεία μας προς τα εμπρός», δήλωσε ο κ. Γκιουλέκας.

Την παρέλαση και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο μητροπολίτης Κομοτηνής Παντελεήμων, ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, ο τοποτηρητής της Μουφτείας Κομοτηνής Τζιχάτ Χαλήλ, ο διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος, οι βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ, Φερχάτ Οζγκιούρ κ.α

Πηγή: ertnews.gr – ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη