Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Ροδόπη: SOS για τη βλέννα – Τις επόμενες ώρες μπορεί να φτάσει στην ακτή

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις παράλιες περιοχές της Ροδόπης και κυρίως στο τουριστικότερο σημείο ολόκληρης της Θράκης, την ακτή του Φαναρίουαφού ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η βλέννα από τη Θάλασσα του Μαρμαρά να φτάσει στην ακτή, με ανυπολόγιστες συνέπειες στον τουρισμό μεσούσης του καλοκαιριού. 

Να σημειωθεί ότι αυτήν τη στιγμή παχιά στρώματα βλέννας βρίσκονται σε απόσταση ενός μιλίου από την ακτή και οι πολλές εκατοντάδες απασχολούμενοι και εργαζόμενοι στον τουρισμό της περιοχής προσεύχονται να φυσήξουν βόρειοι άνεμοι και να μεταφέρουν τη βλέννα στα βαθιά.

Την ίδια στιγμή σε απόγνωση βρίσκονται οι ψαράδες της περιοχής, αφού εκπρόσωποί τους τονίζουν στο ethnos.gr ότι στρώματα βλέννας υπάρχουν στην περιοχή από το τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα η χρονιά να θεωρείται γι’ αυτούς χαμένη. Τα αλιεύματά τους έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφού εξαιτίας της βλέννας ψάρια έχουν απομακρυνθεί προς βαθύτερα μήκη της θάλασσας και πολλοί αλιείς βγάζουν νεκρά αλιεύματα, τα οποία δεν μπορούν να αναπνεύσουν. 

Αγωνία για τις επόμενες ώρες

Την αγωνία των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής του Φαναρίου και κυρίως αυτών που απασχολούνται με τον τουρισμό, αφού υπάρχουν σοβαροί φόβοι η βλέννα να φτάσει στην ακτή ακόμα και τις επόμενες ώρες, εκφράζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Πέτρος Καραβέτης.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή του Φαναρίου υπάρχουν τέσσερα ξενοδοχεία, περισσότερα από 200 ενοικιαζόμενα δωμάτια και είναι πολλές δεκάδες οι επιχειρήσεις εστίασης που δουλεύουν κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχει φτάσει η βλέννα στην ακτή, αλλά δεν ξέρουμε, τι μπορεί να γίνει τις επόμενες ώρες. Δυστυχώς, αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, αφού δεν είναι δυνατό να μαζέψεις με δίχτυα αυτούς τους μικροοργανισμούς. Ελπίζουμε να φυσήξει βοριάς και να μεταφέρει τη βλέννα στα βαθιά. Αν τη βγάλει στην ακτή, το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο. Δε θα μπορεί κανείς να κολυμπήσει και το πλήγμα στις τουριστικές επιχειρήσεις θα είναι τεράστιο. Η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη, αφού 15 χρόνια είχε να εμφανιστεί το φαινόμενο σε αυτήν του την έκταση. Οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν ξέρουν πώς θα αποζημιωθούν, αν υπάρξουν ακυρώσεις, αφού πώς θα μπορέσει να αποδείξει κάποιος ότι έχασε πελάτες λόγω της βλέννας;», λέει ο κ. Καραβέτης.

Χαμένη η χρονιά για τους αλιείς

Για χαμένη χρονιά κάνει λόγο στο ethnos.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Δήμου Κομοτηνής, Κώστας Διαμαντάκης, αφού, όπως υποστηρίζει, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του βρίσκονται αντιμέτωποι με τη βλέννα από το τέλος του Φεβρουαρίου.

«Χάσαμε την παραγωγή του τόνου, τα αλιεύματα των χταποδιών έχουν μειωθεί στο 20%-30%, ενώ τα καΐκια δεν έβγαλαν σουπιές και γαρίδες. Τα γρι-γρι και οι μηχανότρατες δεν μπορούν να δουλέψουν, ενώ πολλοί συνάδελφοι βγάζουν με τα δίχτυα τους νεκρά καβούρια, ψόφιο πλαγκτόν  και άδεια μύδια. Το φαινόμενο είναι έντονο τώρα, αφού το ευνοούν τα ρεύματα και οι υψηλότερες θερμοκρασίες της θάλασσας. Σε κάποια σημεία η θάλασσα είναι γεμάτη από αυτήν τη… γλίτσα που κολλάει στα δίχτυα μας, ενώ τελευταία ήρθε και νέο κύμα. Χάνουμε το μεροκάματο. Δυστυχώς, η σαιζόν έφυγε, τη χάσαμε. Ο κόσμος τώρα ευαισθητοποιήθηκε, αλλά εμείς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα από το τέλος του Φεβρουαρίου», τονίζει ο κ. Διαμαντάκης.

Κατά τον ίδιο, το παρήγορο είναι ότι αυτήν την εποχή δε φυσούν νοτιάδες, οι οποίοι θα έβγαζαν περισσότερα στρώματα βλέννας στην ακτή και στις παράκτιες περιοχές, γεγονός που τον κάνει να πιστεύει ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε στο τέλος αυτού του κύκλου των στρωμάτων βλέννας.     

Πηγή: ethnos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη