Η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Α’ Νηστειών) ονομάζεται και Κυριακή της ορθοδοξίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται έτσι από τους χρόνους της εικονομαχίας στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, από τα μέσα του 9ου αιώνα. και κάθε χρόνο γιορτάζεται 42 μέρες πριν το Πάσχα.
O εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας πέφτει φέτος 5 Μαρτίου. Φέτος, η Κυριακή της Ορθοδοξίας τυχαίνει να είναι, εκτός από πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής και η πρώτη Κυριακή του μήνα Μαρτίου.
Την Κυριακή της Ορθοδοξίας γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Ορθοδοξία και Ορθόδοξος.
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή και συγκεκριένα πανηγυρίζει την αναστήλωση των ιερών εικόνων στην Κωνσταντινούπολη από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842.
Κάθε χρόνο μετά την αναστήλωση στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας πραγματοποιείται ιερή τελετή προς αναμνήση της ημέρας.
Συγκεκριμένα,ο κλήρος (ενδημούντες και παρεπιδημούντες) μαζί με τους μοναχούς που πρωτοστάτησαν στους αγώνες υπέρ των εικόνων τελούσαν «παννύχιον υμνολογίαν» στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών, στο τέλος της οποίας ακολουθούσε λαμπρή λιτανεία στη Μεγάλη Εκκλησία, όπου παρίστατο ο Αυτοκράτορας.
Πλέον, το ρόλο του Αυτροκράτορα αναλαμβάνει ο εκάστοτε ανώτατος άρχοντας της χώρας (από τη Μεταπολίτευση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) ο οποίος απαγγέλει το «Σύμβολο της Πίστεως» («Πιστεύω»), συνεχίζοντας μία παράδοση αιώνων, που κρατά από το Βυζάντιο.
Σήμερα, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, εορτάζεται σε όλους τους χριστιανικούς ναούς η «Κυριακή της Ορθοδοξίας» κατά την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή 42 μέρες πριν το Πάσχα.
Κατά τη λειτουργία αναγιγνώσκεται με ιδιαίτερη έμφαση περικοπή εκ της προς Εβραίους επιστολής καθώς και οι οι αγώνες των αγίων ανδρών της Παλαιάς Διαθήκης υπέρ της πίστεως.