Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Σαμοθράκη: Το πικρόμελο που δεν ήθελε κανείς το πουλάει στα Εμιράτα με 222 ευρώ το κιλό!

Ο μελισσοκόμος που το ανακάλυψε και το ανέδειξε είναι ο Γιώργος Βασιλούδιας, ο οποίος υπηρετεί ως… πυροσβέστης στο ακριτικό νησί. Τα μέλη της οικογένειας Βασιλούδια ασχολούνται με το μέλι για τρεις γενιές και τοποθέτησαν την πρώτη κυψέλη πριν από… 100 χρόνια. Ο 47χρονος πυροσβέστης, μαζί με την πολύτιμη συνδρομή του επίκουρου καθηγητή εφαρμοσμένης μελισσοκομίας στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αλέξανδρο Παπαχριστοφόρου, ανέδειξαν το ανοιξιάτικο πικρόμελο της Σαμοθράκης, το πήγαν στον διεθνή διαγωνισμό και απέσπασαν βραβείο δύο αστεριών!

«Το ανοιξιάτικο πικρόμελο προέρχεται αποκλειστικά από μελίσσια που βρίσκονται στη βορειοανατολική Σαμοθράκη, όπου υπάρχουν σπάνια φυτά. Το μαζεύαμε κάθε χρόνο, αλλά το κρατούσαμε στις αποθήκες διότι οι καταναλωτές δεν το προτιμούσαν. Ηταν λίγο πικρό σε σχέση με τα υπόλοιπα. Πριν από δέκα χρόνια και σε μία περίοδο που ήμουν κουρασμένος και καταβεβλημένος από τη δουλειά, έφαγα μια κουταλιά από το συγκεκριμένο μέλι και αμέσως τονώθηκα. Λίγα χρόνια αργότερα, μετέφερα την εμπειρία μου στον Αλέξανδρο Παπαχριστοφόρου, ο οποίος άρχισε τις έρευνες πάνω στο ανοιξιάτικο πικρόμελο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά του, διαθέτει πολύ υψηλά επίπεδα πολυφαινολικού φορτίου με εξαιρετικά ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντι-ιική δράση», είπε στον «Ε.Τ.» ο μελισσουργός-πυροσβέστης.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο επίκουρος καθηγητής υπογράμμισε τη σημασία της διάκρισης του μελιού στα Great Taste Awards, τονίζοντας ότι «είναι ο πιο αναγνωρίσιμος παγκοσμίως στο καταναλωτικό κοινό διαγωνισμός» και τα βραβευμένα σε αυτόν προϊόντα έχουν, στη συνέχεια, μεγάλη απήχηση στην αγορά. «Προσωπικά, το αποτέλεσμα μου έδωσε μεγάλη χαρά και δικαίωση. Πιστέψαμε στο συγκεκριμένο μέλι και το μελετήσαμε. Το γεγονός ότι το στείλαμε σε ένα αμιγώς γευσιγνωστικό διαγωνισμό ήταν ρίσκο, διότι στο μέσο κοινό δεν άρεσε επειδή αφήνει υπόπικρη γεύση», είπε.

Προσέθεσε πως την πρώτη φορά που το δοκίμασε εντυπωσιάστηκε από τη γεύση του, χαρακτηρίζοντάς την συναρπαστική και πολύ πλούσια. Τόνισε ότι η Σαμοθράκη αποτελεί έναν «παράδεισο φυτικής βιοποικιλότητας», ειδικά σε ό,τι αφορά τα μελισσοκομικά φυτά της άνοιξης. «Είναι κυρίως συνδυασμός από δέντρα, όπως η λεγόμενη αντράκλα, τα οποία παράγουν νέκταρ μόνο συγκεκριμένη εποχή και μόνο στη βορειοανατολική Σαμοθράκη», ξεκαθάρισε.

Με την προτροπή του κ. Παπαχριστοφόρου, το ανοιξιάτικο πικρόμελο Σαμοθράκης συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό γευσιγνωσίας που διεξήχθη στο Λονδίνο, όπου ξεχώρισε ανάμεσα σε συνολικά 14.195 προϊόντα και 365 συμμετοχές που αφορούσαν το μέλι. Σημειώνεται ότι τη διάκριση των δύο αστέρων για τη γεύση τους απέσπασε μόνον το 11% επί του συνόλου των προϊόντων που συμμετείχαν. Στην περίπτωση του ανοιξιάτικου πικρόμελου Σαμοθράκης, ωστόσο, η αξία της διάκρισης για τη γεύση του προστίθεται στην ήδη αξιολογημένη βιολειτουγική του υπεροχή, λόγω της σπάνιας και εξαιρετικά ωφέλιμης για την άμυνα του οργανισμού σύστασής του.

Η επιτυχία και η διάκρισή του δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους εμπόρους. Η φετινή παραγωγή του ανοιξιάτικου πικρόμελου ανήλθε σε 500 κιλά και πουλήθηκε όλη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το μέλι συσκευάστηκε σε ειδικό εργαστήριο της Λήμνου σε βάζα των 130, 220 και 270 γραμμαρίων και μεταφέρθηκε στα ΗΑΕ, όπου το βαρύτερο από αυτά θα πωλείται στη λιανική στην τιμή των 60 ευρώ, γεγονός που εκτινάσσει την τιμή ανά κιλό στα 222 ευρώ!

«Φέτος, λόγω καιρικών συνθηκών, η παραγωγή δεν ήταν μεγάλη. Πέρσι, είχαμε δεκαπλάσια. Σκοπός μου δεν είναι να εξαγάγω όλη την ποσότητα. Θέλω να κρατάω και για τους ‘Ελληνες καταναλωτές, όπου φυσικά η τιμή πώλησης θα είναι σε πιο… γήινα επίπεδα και θα παραμένει προσιτή για την πλειονότητα», κατάληξε ο Γιώργος Βασιλούδιας, καλώντας και τους υπόλοιπους μελισσουργούς του νησιού να ασχοληθούν με το ανοιξιάτικο πικρόμελο, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες. «Θέλει πολλή δουλειά, αλλά στο τέλος σε ανταμείβει», κατέληξε.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email