Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος: Πάνω από 10 μετασεισμοί – Συνδέεται με το ρήγμα της Ανατολίας

Δέκα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής ένα ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της χερσονήσου του Άθω, δηλαδή πολύ κοντά στο Άγιο Ορος. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή όχι μόνο στην γύρω περιοχή αλλά ακόμα και μέχρι την Αθήνα με τους σεισμολόγους να υπογραμμίζουν ότι τον σεισμό έφερε το ρήγμα της Ανατολίας. Μέχρι και αρκετή ώρα αργότερα ο «χορός των Ρίχτερ» δεν είχε σταματήσει, καθώς κατεγράφησαν περισσότεροι από 10 μετασεισμοί.

Ο μεγάλος κύριος σεισμός ο οποίος επαναξιολογήθηκε στα 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε 20 χιλιόμετρα Νότια-Νοτιοδυτικά της χερσονήσου του Άθω στη Χαλκιδική, σε θαλάσσια περιοχή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, όσο και πολύ νοτιότερα μέχρι την Αττική. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 18,8 χιλιόμετρα.

Για το μεγάλο σεισμό μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως «η θέση του επικέντρου ταυτίζεται με ένα παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο προκαλεί κατά περιόδους σεισμούς και επηρεάζει περισσότερο την Τουρκία..

Μιλώντας στο Thesstoday, εξήγησε ότι υπάρχει φόβος για πολλούς μετασεισμούς, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το συγκεκριμένο ρήγμα της Ανατολίας, καθώς όπως εξηγεί στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εκτίμηση για το πώς θα συμπεριφερθεί.

 «Είναι μία μεγάλη ζώνη, που δίνει και πολύ ισχυρούς σεισμούς, οι περισσότεροι επιφανειακοί και στον θαλάσσιο χώρο. Περνάει νότια από τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, βόρεια από τη Λήμνο, νότια από τις ακτές του Αγίου Όρους και φτάνει μέχρι τις Βόρειες Σποράδες […] είναι μία μεγάλη ρηξιγενής ζώνη, που αν δει κανείς τον χάρτη του πυθμένα στο Βόρειο Αιγαίο, χωρίς να είναι σεισμολόγος, θα μπορέσει σχετικά εύκολα να αναγνωρίσει το ρήγμα», ανέφερε ο καθηγητής. Τα ρήγματα αυτά – συνέχισε – δεν προκαλούν τσουνάμι, ακόμη και σε ισχυρότερους σεισμούς, λόγω του συνδυασμού κανονικής και οριζόντιας μετατόπισης του ρήγματος, αλλά και του αυξημένου τους βάθους (10-15 χιλιόμετρα), με αποτέλεσμα να μη φτάνει η σεισμική διάρρηξη μέχρι την επιφάνεια.

ethnos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη