Σεισμός 7 Ρίχτερ βόρεια της Σάμου – Μικρά τσουνάμι «πλημμύρισαν» το νησί – Ο σεισμός έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Σάμου. 

To Ευρωμεσογειακό και το Αμερικανικό Γεωλογικό Ιντσιτούτο εκτιμούν το μέγεθος του σεισμού στα 7 Ρίχτερ. 

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κάνει λόγο για 6,7 Ρίχτερ (από 6,6 που ήταν η αρχική εκτίμηση), με επίκεντρο 19 χιλιόμετρα βόρεια του νησιού. 

Το εστιακό του βάθος υπολογίζεται μόλις στα δύο χιλιόμετρα, κάτι που καθιστά τη δόνηση πολύ επιφανειακή.  

Χαρακτηριστικό της ισχύος της, άλλωστε, είναι ότι έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική, αλλά και σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.   

Για σοβαρές ζημιές σε κτίρια στη βόρεια Σάμο κάνουν λόγο τα τοπικά μέσα.

Οι πρώτες πληροφορίες, σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή του νησιού που μίλησε στον ΣΚΑΪ, κάνουν λόγο για τέσσερις τραυματίες

Για αρκετές ζημιές σε παλιά κτίρια, αλλά και ρωγμές σε νεότερα, μίλησε ο Αντιδήμαρχος Σάμου, ενώ, όπως είπε, έχει πλημμυρίσει η προκυμαία. «Ο κόσμος είναι πανικοβλημένος, έχει βγει στους δρόμους» δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι ανάλογο».

Ζημιές έχουν καταγραφεί και στις τουρκικές ακτές, καθώς έχουν καταρρεύσει κτίρια στη Σμύρνη, όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, καθώς μικρό τσουνάμι έπληξε την πόλη.  

Προειδοποίηση για τον κίνδυνο υψηλού κυματισμού στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου εκδόθηκε νωρίτερα από την Πολιτική Προστασία.

«Θεωρούμε ότι ο κίνδυνος για τσουνάμι πέρασε, καθώς σε αυτή την περίπτωση το τσουνάμι έχει μόνο μερικά λεπτά άφιξης», ανέφερε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σημείωσε ακόμη ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και ο σεισμός έχει κάνει ορισμένες ζημιές, στο Καρλόβασι και στο Βαθύ, αλλά και στον τουρκικό χώρο.

Υποστήριξε ότι «είναι πρόωρο να ειπωθεί πως είναι ο κύριος σεισμός, αλλά μάλλον είναι ο κύριος, καθώς η περιοχή δεν δικαιολογεί σεισμούς με αυτό το μέγεθος».

Πηγή: Καθημερινή

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin