Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Σε προεκλογική ευρωτροχιά η χώρα, τα κόμματα φτιάχνουν τις λίστες τους και καλούν τους πολίτες σε συμμετοχή – Ονόματα και από την ΑΜΘ

Σύμφωνα με το “Politico” οι δύο δεξιές λαϊκιστικές έως ακροδεξιές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενδέχεται να λάβουν περισσότερες έδρες στις εκλογές του Ιουνίου – οι «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές» αναμένεται να λάβουν 76 έδρες, ενώ το πιο ακραίο κόμμα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» , εκτιμάται πως θα εκλέξει 84 από τους 720 βουλευτές.

Έτσι τα δύο κόμματα θα ενισχυθούν συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές, τη στιγμή που αμφότερες οι μεγάλες παρατάξεις, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες θα παραμείνουν πάνω-κάτω στις ίδιες έδρες. Οι Αριστεροί, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι εκτιμάται, πως θα είναι οι χαμένοι των εκλογών.

Σε προεκλογική ευρωτροχιά είναι και η Ελλάδα. Τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίας, καθώς εκκρεμεί η ανακοίνωση των ευρωψηφοδελτίων. Κάποια ονόματα έχουν γίνει ήδη γνωστά, ενώ για άλλους οι φήμες συνεχίζουν να κυκλοφορούν.

Η ομάδα των Ελλήνων ευρωβουλευτών αναμένεται πάντως να ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε των αλλαγών που έχουν συντελεστεί την τελευταία 5ετία, το γεγονός πως από τους 21 ευρωβουλευτές που εξελέγησαν το 2019, μόλις 13 παραμένουν στα κόμματα με τα οποία αναδείχτηκαν.

Ένα νέο άνοιγμα στο κέντρο φαίνεται πως θα σηματοδοτήσει η ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ. Πληροφορίες αναφέρουν, πως θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις, χωρίς να αποκλείονται υποψηφιότητες και από την περιφέρεια ΑΜΘ, καθώς με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός θέλει για ακόμη μια φορά να δείξει πόσο ψηλά στις προτεραιότητες του έχει την συγκεκριμένη περιφέρεια με τις ιδιαιτερότητες που την διακατέχουν.

Σε υβριδικές προκριματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ στις 14 του Απριλίου. Όσα μέλη του κόμματος θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, θα έπρεπε να το έχουν ήδη δηλώσει μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του κόμματος. Άγνωστο παραμένει αν ο πρόεδρος θα επιλέξει πρόσωπα από την περιφέρεια ΑΜΘ, ωστόσο βρίσκεται σε αναζήτηση προς πάσα κατεύθυνση.

Αρκετές μεταγραφές αναμένονται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, που έχει στόχο στις προσεχείς εκλογές να επιστρέψει στη δεύτερη θέση πίσω από τη ΝΔ.  Στο «πράσινο» ψηφοδέλτιο αναμένεται, όπως είπε και ο ίδιος ο πρόεδρος του Νίκος Ανδρουλάκης από την Αλεξανδρούπολη προσφάτως, πως θα έχει εκπλήξεις αλλά και προσωπικότητες από την περιφέρεια ΑΜΘ, με την ανανέωση να αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο του κόμματος σε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές. Ο κύριος Ανδρουλάκης είναι σε συζητήσεις με κάποια από αυτά τα πρόσωπα και πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν την κάθοδο τους στην εκλογική αναμέτρηση με φέρνοντας το «άρωμα» της περιφέρειας και δη της Θράκης, που την θεωρεί δεύτερη πατρίδα του.

Όχι ανακοινώσεις αλλά ούτε καν φήμες δεν έχουν κυκλοφορήσει για τα ψηφοδέλτια δύο κομμάτων που κατέρχονται στις κάλπες του Ιουνίου με ιδιαίτερες αξιώσεις για σημαντική αύξηση των ποσοστών τους. Πρόκειται για το ΚΚΕ αλλά και την Ελληνική Λύση, κόμματα που δείχνουν μεγάλη δημοσκοπική αύξηση στις έρευνες για τις ευρωεκλογές, προς το παρόν όμως δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα κανένα όνομα των ευρωψηφοδελτίων τους, ούτε υπάρχει κάποια σχετική φήμη, πόσο μάλλον στο να «κοιτάξουν» περιφερειακά.

Γνωστά ονόματα περιλαμβάνονται στα πρώτα 17 του ψηφοδελτίου που ανακοίνωσε η Νίκη, εκ των οποίων ο κύριος Κώστας Καραΐσκος από την Ροδόπη και ο κύριος Νίκος Μαγγίνας από τον Εβρο, να εκπροσωπούν την περιφέρεια ΑΜΘ.

 «Μεγάλο πάγκο» στελεχών διαθέτει η Νέα Αριστερά, καθώς πολλά από τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν εκλεγεί στη Βουλή και μπορούν να στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλιο, με το κόμμα να «κοιτά» και στην περιφέρεια ΑΜΘ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη