Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Σημαντικά ζητήματα που αφορούν στελέχη του Στρατού

Δύο σημαντικά ζητήματα θίγει ο βουλευτής Έβρου της Ελληνικής Λύσης, Παράσχος Παπαδάκης, με σχετικές ερωτήσεις του προς τον Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Το πρώτο αφορά τις περιπολίες που διενεργούν οι στρατιωτικοί στις παραμεθόριες περιοχές, συνδράμοντας την Ελληνική Αστυνομία για περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης. Αυτή η υπηρεσία, κατά τον κύριο Παπαδάκη, ουσιαστικά δεν αμοίβεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διεκδικούν το δίκιο τους οι στρατιωτικοί προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη με δικά τους έξοδα. Παρά το γεγονός οτι η νυχτερινή εργασία στα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας καταβάλλεται κάθε μήνα, καθώς και την έκδοση δικαστικών αποφάσεων που ήδη αναγνωρίζουν την υποχρέωση της πολιτείας να καταβάλλει αυτές τις οφειλές στους στρατιωτικούς, αυτό δεν γίνεται. Μάλιστα, αναφέρει ο κ. Παπαδάκης, οτι μέχρι και τον Ιούλιο του 2020 καταβαλλόταν ξεχωριστό επίδομα στους στρατιωτικούς για τις περιπολίες, αλλά έκτοτε διακόπηκε.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τις πλημμύρες της Θεσσαλίας και τις εργασίες που κλήθηκε να αναλάβει ο στρατός. Σε στελέχη του στρατού (μεταξύ αυτών και πολλοί στρατιωτικοί από τον Έβρο), ανατέθηκε η περισυλλογή και απομάκρυνση νεκρών ζώων από τις πλημμυρισμένες περιοχές. Όμως αυτού του είδους οι διαδικασίες που αφορούν νεκρά ζώα, απαιτούν ειδική τεχνογνωσία και μέτρα ασφαλείας, τα τοποία δεν διαθέτει ο στρατός, ούτε είναι μέσα στις αρμοδιότητές του εκ της νομοθεσίας.
Όπως χαρακτηριστικά γράφει στην ερώτησή του ο κ. Παπαδάκης, “δυστυχώς υπάρχει μια παγιωμένη τακτική να ανατίθενται στις Ένοπλες Δυνάμεις διάφορες εργασίες εκτός του νομικού πλαισίου και αρμοδιοτήτων, για να καλύπτονται τα κενά του κρατικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να χρησιμοποιείται για πάσαν νόσον, ανά πάσα στιγμή”.

Ερωτά λοιπόν ο βουλευτής Έβρου τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, αν θα ανακαλέσει την απόφαση για ανάληψη τέτοιου είδους εργασιών από το στρατό. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, ζητά να γνωστοποιηθεί αν οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ειδικά οχήματα, ειδικές στολές, εγκαταστάσεις και ειδική εκπαίδευση για να εκτελέσουν τέτοιου είδους αποστολές.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη