Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Σοφία Παπαϊωάννου: Αυτό που είδα στον Έβρο, δεν το έχω ξαναδεί στη ζωή μου

Φέτος το καλοκαίρι οι μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές των τελευταίων πολλών ετών, έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα της ελληνικής φύσης. Στον Έβρο, η φωτιά που κατέκαιγε τον νομό επί 17 μέρες, προκάλεσε ανεπανόρθωτο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα στην περιοχή.

Η εκπομπή «365 στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου βρέθηκε στις απέραντες καμένες εκτάσεις του Έβρου και κατέγραψε ιστορίες μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων που είδαν τα μελίσσια και τα ζώα τους να χάνονται από τη φωτιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα από τα αίτια, των όλο και πιο συχνών μεγάλων δασικών πυρκαγιών, είναι η σωρευμένη καύσιμη ύλη στα δάση, εξαιτίας της εγκατάλειψής τους και της μείωσης της ανθρώπινης επαγγελματικής δραστηριότητας σε αυτά.

Η εκπομπή ταξίδεψε και στα απομονωμένα Άγραφα με τη μοναδική φύση, όπου οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, οι άνθρωποι που εδώ και αιώνες ζούσαν από αυτήν, σήμερα κοντεύουν να εξαφανιστούν.

Το επεισόδιο θα προβληθεί τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023, στις 22:00, στο EΡΤNEWS και Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στις 24:00, στην ΕΡΤ1.

«Αυτό που είδα στον Έβρο, δεν το έχω ξαναδεί στη ζωή μου. Αν δεν το δει κανείς με τα μάτια του, να είσαι σε ένα αυτοκίνητο και να πηγαίνεις ώρες μέσα σε ένα καμένο δάσος, δεν μπορείς να το πιστέψεις», δήλωσε η Σοφία Παπαϊωάννου.

«Επειδή εμείς δεν κάνουμε επικαιρότητα όπως κάνετε εσείς εδώ, όπως κάνουν οι ειδήσεις, προσπαθούμε να δείξουμε μια άλλη εικόνα», εξήγησε, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις». «Θεωρώ ότι πρέπει και θα αφιερώσουμε πολλές εκπομπές φέτος να ασχοληθούμε πολύ σοβαρά με το θέμα της φύσης. […] Έχω κάνει μια αντιπαράθεση στην εκπομπή, έχουμε δείξει τον Έβρο, την καταστροφή και τους ανθρώπους που ζούσαν μέσα από τη φύση και η αντιπαράθεση είναι με τα Άγραφα, μια πανέμορφη, δύσβατη περιοχή της Ελλάδας, με καταπληκτικά βουνά που βλέπουμε τώρα από πίσω. Και δείχνω και εκεί τους τελευταίους ανθρώπους που δουλεύουνε μέσα στη φύση. Και με αυτό τον τρόπο προσπαθώ να πω ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη φύση».

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email