Την στήριξη τους στο αγώνα των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ για να μην ιδιωτικοποιηθεί η παροχή του νερού, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το Εργατουπαλληλικό Κέντρο Έβρου και η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης:
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Έβρου:
Το Δ.Σ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Έβρου στηρίζει την τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας και της Αλεξανδρούπολης που προκήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, για σήμερα Δευτέρα 13 και αύριο Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 από τις 11:00 π.μ. μέχρι την λήξη του ωραρίου.
Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας καθώς όπως καταγγέλλουν ” ανοίγει τις πόρτες για την ιδιωτικοποίηση του νερού”.
Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν “απαίτηση μας είναι η άμεση απόσυρση του κατάπτυστου Νομοσχεδίου για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. επειδή:
Ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί.
Δεν υφίσταται ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής στα νερά γιατί δεν υπάρχει το ανταγωνιστικό πλαίσιο, με άλλα λόγια δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού.
Η Κυβέρνηση, σε αντίθεση και με τις αποφάσεις του ΣΤΕ, επιχειρεί με κάθε τρόπο έμμεσο ή άμεσο να ιδιωτικοποιήσει τα νερά και τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών.
Με εικοσαετή καθυστέρηση επαναφέρει αποτυχημένες μορφές ιδιωτικοποίησης που εφαρμόσθηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για ποιο λόγο; ποιους εξυπηρετεί και εφαρμόζει αποτυχημένα μοντέλα, όταν είναι γνωστή η κατάληξη τους. Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, τεράστια επιβάρυνση των καταναλωτών, επισφαλή ποιότητα νερού και γενικά των υπηρεσιών. Σήμερα το σύνολο των χωρών αυτών επανέφεραν την διαχείριση του νερού στο κράτος ή στους Δήμους.
Καλούμε όλα τα Σωματεία και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και να ενημερώσουν τους πολίτες για την αντίθεση τους στην ιδιωτικοποίηση των νερών που επιχειρείται μέσω της ΡΑΑΕΥ και των ΣΔΙΤ.
Η ανακοίνωση της Λαικής Συσπείρωσης Αλεξανδρούπολης:
Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο υπαγωγής της διαχείρισης των υδάτων και αστικών αποβλήτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο μετονομάζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής” δηλαδή και των ΔΕΥΑ.Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί την «απελευθέρωση» και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά. Δηλαδή, την άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την ίδια τη ζωή τομέα και από εκεί και πέρα η νέα «ανεξάρτητη» αρχή να παίζει τον ρυθμιστικό ρόλο ανάμεσα στους επενδυτές, όπως με την Ενέργεια.
Η ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και αποχέτευσης στα χέρια μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματικών κολοσσών και η παράλληλη ενσωμάτωση Οδηγιών της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού προωθείται για να ανοίξουν νέα πεδία επενδύσεων στους τομείς αυτούς, που θα χρυσοπληρώσει ο λαός και με την αύξηση της τιμής του νερού, εντάσσοντας το νερό στη λογική της κερδοφορίας και της ανταποδοτικότητας.
Το νομοσχέδιο πατώντας σε Ευρωπαϊκές Οδηγίες προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού, συνεχίζοντας μια πορεία που ξεκίνησε εδώ και χρόνια. Θυμίζουμε ότι το 1980 μετατράπηκαν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε ΑΕ, που όπως όλοι κατανοούμε λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αργότερα εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο.
Λέμε όχι στην «απελευθέρωση», την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους του κλάδου και όλο το λαό και διεκδικούμε:
-φτηνό και ποιοτικό νερό, άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση,
-σταθερή δουλειά για το σύνολο του κλάδου, -έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του.