Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Στα μαγειρεία του Δήμου δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Επίσκεψη στα μαγειρεία του Δήμου πραγματοποίησαν δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και συνομίλησαν με τους εργαζόμενους για τις συνθήκες εργασίας τους το κρίσιμο διάστημα των ειδικών μέτρων λόγω COVID 19.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης, οι εργαζόμενοι αυτοί, όπως και του «Πολυκοινωνικού» που επισκέφθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση το προηγούμενο διάστημα, σήκωσαν μεγάλο βάρος για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των δημοτών σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Με συνέπεια οι εργαζόμενοι, καθημερινά εξασφαλίζουν εκατοντάδες μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, άπορους, μοναχικούς, ηλικιωμένους ανθρώπους και άλλους που εν μέσω πανδημίας δεν έχουν κανέναν να τους εξυπηρετήσει.

“Αντί όμως να στηριχθούν έμπρακτα και αυτοί οι εργαζόμενοι, όπως της καθαριότητας, του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και τόσων άλλων, έχουμε δυσμενή αλλαγή των εργασιακών. Με δεδομένη την πληθώρα των εργασιακών σχέσεων (μόνιμοι, ΕΣΠΑ, 4μηνα), οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) ήρθαν να επιβάλουν νέους εργασιακούς όρους με τον κίνδυνο να παγιωθούν χειροτερεύοντας τις συνθήκες εργασίας. Παράδειγμα οι εργαζόμενοι των μαγειρείων που όλο αυτό το διάστημα δουλεύουν αργίες και Σαββατοκύριακα χωρίς να πληρώνονται το 75% που προβλέπει η νομοθεσία αλλά και χωρίς να παίρνουν όλα όσα δικαιούνται.

Η πανδημία αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των πολυεθνικών και γενικότερα του κεφαλαίου και να αλλάξουν προς το χειρότερο οι εργασιακές σχέσεις όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και σε όλο το δημόσιο. Άλλωστε ο χώρος της Τοπικής Διοίκησης πάντα υπήρξε πρωτοπόρος στην «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους και απαιτούμε να καλύπτονται όλα όσα δικαιούνται.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλές φορές μετά από περιοδείες στους χώρους εργασίας αναδεικνύουμε ζητήματά τους και μέσα στο ΔΣ χωρίς βέβαια να έχουμε αυταπάτες ότι αυτό θα επιλύσει και τα προβλήματά τους. Απαιτείται οργάνωση στο σωματείο τους και αγώνας διαρκής. Χρειάζεται και σωματείο που θα στηρίζει όλους τους εργαζόμενους στο σύνολο των Υπηρεσιών του Δήμου, ακόμη και αυτούς που αποκλείουν με διάφορες προφάσεις. Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης έχουν θέση στο σωματείο, στο οποίο πρέπει να απευθύνονται, να οργανώνουν τον αγώνα τους, για να διεκδικούν λύσεις. Κι επειδή γίνεται προσπάθεια η νέα οικονομική κρίση, με πρόφασή τον κορονοϊό, να φορτωθεί και πάλι στο λαό δηλώνουμε πως εμείς δίνουμε το χέρι σε όποιον αποφασίζει να αγωνιστεί, να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.
Στον αγώνα απέναντι στον ορατό εχθρό … έχουν θέση όλοι: εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί αγρότες” αναφέρει η ανακοίνωση.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη