Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Στην Θράκη για κουβέντα με ανεμβολίαστους υγειονομικούς η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ

Η Θράκη περιλαμβάνεται στις περιοχές της χώρας με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη ως σήμερα. Στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης το ποσοστό όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κινείται κοντά στο 40% και στον Έβρο λίγο παραπάνω. Οι ερμηνείες που έχουν δοθεί είναι πολλές. Ορισμένες συνδέονται με τα ιδιαίτερα πληθυσμιακά, πολιτισμικά και γεωμορφολογικά στοιχεία της περιοχής, και άλλες με το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού έχει νοσήσει από τα βαριά χτυπήματα των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας και αναβάλλει τον εμβολιασμό θεωρώντας πως έχει αναπτύξει φυσική ανοσία.

Την ίδια ώρα, στις δομές Υγείας των τριών νομών, τα ποσοστά εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας είναι παρόμοια με το μέσο όρο της χώρας: Περίπου το 90% των γιατρών και το 70% του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού έχει εμβολιαστεί κατά μέσο όρο, με διακυμάνσεις ανά περιοχή, σύμφωνα με την υποδιοικήτρια της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, Ειρήνη Χατζοπούλου.

Η τελευταία βρίσκεται στη Θράκη στο πλαίσιο περιοδείας (φωτογραφία), με στόχο την παρακολούθηση της πορείας της εμβολιαστικής εκστρατείας, της υλοποίησης του προγράμματος εμβολιασμού κατ΄οίκον και των κινητών μονάδων που επισκέπτονται απομακρυσμένες περιοχές.

Έχοντας εισέλθει στην τελική ευθεία προς την 1η Σεπτεμβρίου, καταληκτική ημερομηνία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, η ίδια επισκέφθηκε όλα τα Κέντρα Υγείας της Θράκης και είχε προσωπικές συζητήσεις με μέρος του προσωπικού που δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα, ακούγοντας τους προβληματισμούς τους.

Κέρδος αν πείσω έστω και έναν

“Δεν πήγα με έναν κατάλογο ποιοι συμφωνείτε και ποιοι διαφωνείτε, ούτε με μια ρητορική ‘ξέρετε κάτι, από τη 1 Σεπτεμβρίου και μετά δεν θα πληρώνεστε’. Έβαλα τον εαυτό μου ως προβληματισμένη ανάμεσά τους. Δεν πήγα για να τους υπαγορεύσω πράγματα. Πήγα για να ακούσω τους δικούς τους προβληματισμούς”, είπε στο iatronet η κ. Χατζοπούλου, η οποία με μια επιχειρηματολογία που έχει να κάνει με τους απόλυτους αριθμούς της πανδημίας, προσπάθησε να άρει αυτούς τους προβληματισμούς. “Προσπαθώ να επαναφέρω στη μνήμη τους ποσοστά και νούμερα που δεν είναι αμφισβητήσιμα και δεν επιδέχονται ερμηνειών. Το γεγονός ότι όλοι όσοι νοσηλεύονται και όλοι όσοι δυστυχώς κατέληξαν ήταν ανεμβολίαστοι – με μια μοναδική εξαίρεση την πρόσφατη περίπτωση στο Παπανικολάου – δεν επιδέχεται ερμηνειών, είναι μια πραγματικότητα”, τόνισε, για να προσθέσει: “Αν εγώ πιθανά – δεν το ξέρω – έχω μεταπείσει έναν άνθρωπο να εμβολιαστεί είναι κέρδος. Ο ένας είναι ντόμινο και για τον επόμενο. Αν είναι τρεις οι επιφυλακτικοί σε ένα Κέντρο Υγείας και το κάνει ο ένας, θα το κάνουν και οι άλλοι δύο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για αυτό”.

Η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ συνάντησε απειροελάχιστους αρνητές, που δεν αλλάζουν γνώμη. Μεταξύ αυτών μια νοσηλεύτρια ενός Κέντρου Υγείας που της είπε πως δεν την πιστεύει γιατί είναι οπαδός ενός γνωστού για τις αντιεμβολιαστικές του θέσεις καθηγητή πανεπιστημίου. Η μεγάλη πλειονότητα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, όπως είπε, είναι άνθρωποι διστακτικοί και φοβισμένοι, που έχουν αποπροσανατολιστεί από τον “βομβαρδισμό” απόψεων ειδικών και μη και την “επιδημία” των fake news που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο.

“Τις μέρες που διανύουμε υπάρχουν καθημερινά υγειονομικοί οι οποίοι εμβολιάζονται. Μέχρι και τη 1 Σεπτέμβρη θεωρώ ότι θα υπάρξουν έστω και οι τελευταίοι ελάχιστοι οι οποίοι θα επαναπροσδιοριστούν και θα εμβολιαστούν”, υποστήριξε, προσθέτοντας πως το πραγματικό ποσοστό όσων θα παραμείνουν ακάλυπτοι θα είναι μικρότερο, αν συνυπολογιστούν όσοι έχουν νοσήσει μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

Το κλίμα στα πομακοχώρια

Ο Εχίνος της ορεινής Ξάνθης, κεντρικό πομακοχώρι του Δήμου Μύκης ήταν η τρίτη περιοχή της χώρας, μετά τη Δραγασιά και τη Δαμασκηνιά της Κοζάνης, που μπήκε σε καραντίνα ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη του 2020, λόγω συρροής δεκάδων κρουσμάτων, ενώ ήταν και από τις πρώτες περιοχές που θρήνησαν νεκρούς. Λίγους μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2020, μπήκε ξανά σε υγειονομικό αποκλεισμό, λόγω νέας μαζικής συρροής.

Ένα χρόνο μετά η εικόνα είναι διαφορετική. Η επίσκεψη της κ. Χατζοπούλου στο απομακρυσμένο χωριό της μειονότητας επεφύλασσε εκπλήξεις. “Μέσα στο εμβολιαστικό του Εχίνου είδα αρκετούς νέους μουσουλμάνους και κοπέλες με μαντήλες. που πήγαν να εμβολιαστούν. Συνάντησα μια κοπέλα στην έξοδο που περίμενε τη σειρά της και είχαμε μια μικρή κουβέντα. Ήταν συνειδητοποιημένη και πολύ ευχαριστημένη από τη διαδικασία”, είπε, προσθέτοντας πως οι όποιες αρχικές επιφυλάξεις σε σχέση με τη στάση της μειονότητας απέναντι στους εμβολιασμούς έχουν αρθεί.

“Φροντίσαμε να βάλουμε προσωπικό της δικής τους κουλτούρας και καταγωγής στα κινητά συνεργεία και στα σταθερά σημεία. Βλέπουν απέναντί τους έναν απ΄ αυτούς και αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη. Παροτρύναμε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν μικρά γκρουπ ενημέρωσης, αλλά και να ενημερώνουν όταν κάποιος πηγαίνει για άλλο λόγο, για να γράψουν ένα φάρμακο”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Από την άλλη, οι δήμαρχοι βοήθησαν πολύ στο κομμάτι του εμβολιασμού.

Ο δήμαρχος Ιάσμου Ροδόπης ήταν ο πρώτος που εμβολιάστηκε με AstraZeneca. Κάλεσε όλα τα τοπικά μέσα και παρότρυνε τον τοπικό πληθυσμό, και στην τουρκική γλώσσα, να πάει να εμβολιαστεί. Σε περιοχές όπως η Φιλύρα, ενώ δεν συνηθίζεται τα Περιφερειακά Ιατρεία να είναι εμβολιαστικά κέντρα, μετά από απαίτηση του δημάρχου το κάναμε γιατί εκτιμήθηκε ότι είναι μια μεγάλη περιοχή που για κάποιο λόγο οι κάτοικοι δεν θέλουν να μετακινηθούν στο Κέντρο Υγείας, που απέχει 10 χλμ. Προσαρμοστήκαμε εμείς”.

Πηγή: iatronet.gr – Συντάκτης: Βασίλης Ιγνατιάδης

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη