Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

«Στην τελική ευθεία» για το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ανατολική Θράκη από Τουρκία και Κίνα… Ανησυχία Ελλήνων σεισμολόγων

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε, μιλώντας στο δίκτυο CGTN, ότι οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Κίνας για τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας, που σχεδιάζονται στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης, συνεχίζονται.

«Η συνεργασία μας με την Κίνα στον πυρηνικό τομέα χρονολογείται από το 2016. Εκτοτε βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ανατολική Θράκη. Τώρα έχουμε έναν πιο στέρεο οδικό χάρτη μπροστά μας και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις. Εργαζόμαστε για να οριστικοποιήσουμε αυτή τη διακυβερνητική συμφωνία μέσα σε λίγους μήνες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Τουρκίας και Κίνας.

«Η Κίνα ξεχωρίζει ως παγκόσμια ηγέτιδα στο μέτωπο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχει τους μεγαλύτερους προμηθευτές εξοπλισμού για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον κόσμο. Αλλά και στον χώρο της πυρηνικής ενέργειας, κατασκευάζει πολλούς νέους αντιδραστήρες. Ως εκ τούτου, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη συνεργασία με την Κίνα στον τομέα της ενέργειας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, υποστηρίζοντας ότι είναι πιθανό ως τον ερχόμενο Οκτώβριο να έχουν υπογραφεί σινοτουρκικές συμφωνίες και στον τομέα της εξόρυξης πρώτων υλών.

Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία προκαλεί στους Έλληνες επιστήμονες η απόφαση της Τουρκίας να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στην Ανατολική Θράκη.

Όπως έγινε γνωστό, η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κίνας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού βρίσκεται προ των πυλών, ενώ κινεζική αντιπροσωπεία έχει ήδη επιθεωρήσει την περιοχή όπου πρόκειται να εγκατασταθεί το εργοστάσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την επαρχία Κιρκλαλερί σε απόσταση μικρότερη των τριών ωρών οδικώς από τα ελληνικά σύνορα.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η Ανατολική Θράκη χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή σεισμικότητα. Η περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον δύο ενεργά ρήγματα που έχουν προκαλέσει καταστροφικούς σεισμούς μεγέθους έως και 7,6 ρίχτερ, με χιλιάδες νεκρούς και εκτεταμένες καταστροφές, που έπληξαν ακόμη και την Κωνσταντινούπολη. Παρότι οι διεθνείς προδιαγραφές για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων είναι πολύ αυστηρές, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η αβεβαιότητα υφίσταται…

Την ανησυχία του για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων σε σεισμογενείς περιοχές της Τουρκίας έχει εκφράσει κατά το παρελθόν και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια, αναφερόμενος στην κατασκευή πυρηνικής μονάδας στο Ακουγιού, είχε κάνει λόγο για «μια περιβαλλοντική πυρηνική βόμβα στην πόρτα μας».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη