Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Στη Θράκη τα τρία από τα τέσσερα ευρωπαϊκά είδη γυπών

Στενά συνδεδεμένοι με τη λαϊκή μας παράδοση, μεγαλόπρεποι και τόσο χρήσιμοι για τον άνθρωπο, οι -δυστυχώς- παρεξηγημένοι γύπες ακροβατούν στο χείλος της εξαφάνισης δίνοντας καθημερινά μια άνιση μάχη με δηλητηριασμένα δολώματα, ηλεκτροφόρα καλώδια, πτερύγια ανεμογεννητριών και άλλες απειλές.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τους Γύπες και φυσικά δε θα γινόταν να μην αναφερθούμε σε αυτά τα πολύτιμά αρπακτικά πουλιά, φυσικό θησαυρό της Θράκης.

Οι γύπες, είναι οι φρουροί του οικοσυστήματος αφού ανήκουν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, καταναλώνοντας με απόλυτη επιτυχία οργανικά απόβλητα και κουφάρια ζώων. Διατηρούν υγιή την άγρια πανίδα αποτρέποντας την εξάπλωση πιθανόν ασθενειών από την παρατεταμένη σήψη των νεκρών ζώων.

📷Νάσος Ναλμπάντης

Στην Ελλάδα απαντούν και τα τέσσερα είδη γυπών της Ευρώπης. Η Θράκη έχει την τύχη να φιλοξενεί τρία από τα τέσσερα ευρωπαϊκά είδη γυπών: τον ασπροπάρη, τον μαυρόγυπα και το όρνιο.

Το Όρνιο Gyps fulvus, τρέφεται κυρίως με εντόσθια νεκρών ζώων, φωλιάζει σε βράχια και συνήθως παρατηρείται να κινείται σε ομάδες. Έχει λίγες και διασκορπισμένες αποικίες στην ηπειρώτικη Ελλάδα, αλλά παρουσιάζει έναν υγιή πληθυσμό στην Κρήτη.

Ο Μαυρόγυπας Aegypius monachus είναι ο πιο μοναχικός από όλους τους γύπες, ενώ είναι το μόνο είδος γύπα που φωλιάζει σε δέντρα. Στην Ελλάδα, συναντάται μόνο στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, το οποίο φιλοξενεί και τον μοναδικό πληθυσμό του είδους στα Βαλκάνια.

Ο Γυπαετός Gypaetus barbatus κινείται κυρίως σε ορεινές περιοχές, ενώ οι διατροφικές του συνήθειες τον καθιστούν ακόμα πιο μοναδικό: τρέφεται με το μεδούλι από τα κόκκαλα, τα οποία πετάει από μεγάλο ύψος ώστε να σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια και έπειτα τα καταπίνει ολόκληρα. Αν και παλαιότερα κοινό είδος, εξαφανίστηκε από όλη την ηπειρώτικη Ελλάδα και επιβιώνει πλέον σε μικρούς αριθμούς μόνο στην Κρήτη.

Τέλος, ο Ασπροπάρης Neophron percnopterus, ως το μόνο μεταναστευτικό είδος γύπα, διαχειμάζει στην Αφρική. Είναι ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ελλάδα, όπου έχουν απομείνει μόνο 5 ζευγάρια. Παρόλο που όλοι τους είναι προστατευόμενα είδη, κατά τις τελευταίες δεκαετίες οι γύπες στην Ελλάδα δέχονται πληθώρα απειλών που έχουν οδηγήσει σε τοπική κατάρρευση των πληθυσμών τους, καθιστώντας τους την πιο απειλούμενη ομάδα πουλιών της χώρας.

Αυτά τα αξιοθαύμαστα γιγαντιαία πουλιά, χρειάζονται την βοήθειά μας προκειμένου να προστατευτούν, να ανακάμψουν αριθμητικά και να συνεχίσουν να προσφέρουν τα πολυάριθμα οφέλη τους.

Είναι στο χέρι μας να τους ανταποδώσουμε τη βοήθεια που οι ίδιοι μας προσφέρουν απλόχερα εδώ και χιλιάδες χρόνια, όσο ακόμα έχουμε χρόνο…

Δες πως μπορείς να συμβάλλεις στην προστασία τους και στην αναχαίτιση της μείωσης του πληθυσμού τους στην ιστοσελίδα μας και γίνε μέρος της ασπίδας: https://spbt.gr/ti-mporw-na-kanw/

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη