Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Στον «αέρα» η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για την διαχείριση των νερών του Άρδα στον Έβρο – Τι λένε Σκυλακάκης και Γεραπετρίτης

Ανησυχία και έντονος προβληματισμός επικρατούν στους αγρότες του Έβρου και πιο συγκεκριμένα στους αγρότες του βορείου τμήματος του νομού. Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό για πότισμα, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαιτούμενες κινήσεις με την γειτονική χώρα την Βουλγαρία. Σε δύο μήνες λήγει η συμφωνία και όλα είναι στον «αέρα». Κανείς δεν ξέρει πως θα γίνεται η άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργειών από φέτος το καλοκαίρι. Η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Έβρου αναφέρεται στις ποσότητες υδάτων που καταλήγουν στην Ελλάδα μέσω των φραγμάτων του Άρδα στη Βουλγαρία, καθώς λήγει η ελληνοβουλγαρική συμφωνία για τη διαχείρισή τους και «κρούουν» το καμπανάκι του κινδύνου.

Αναφέρεται:

«Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΓΟΕΒ, με πρόσκληση του Περιφερειάρχη και παρουσία των μελών των ΔΣ των ΤΟΕΒ της περιοχής, ενημερωθήκαμε για την αρνητική εξέλιξη όσον αφορά την ανανέωση της συμφωνίας με τους Βουλγαρία, τα προβλήματα και την εμπλοκή που φαίνεται να υπάρχει, αλλά και τον κίνδυνο να αλλάξει προς το χειρότερο το καθεστώς άρδευσης που ίσχυε μέχρι τώρα.

Με αυτήν την συμφωνία, η γειτονική χώρα διοχέτευε 186 κ. εκ. νερό ετησίως στην ελληνική πλευρά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να αρδεύονται άμεσα 202.000 στρέμματα του βόρειου Έβρου και έμμεσα άλλες 80-100.000 στρέμματα της ίδιας περιοχής, αλλά και χιλιάδες ακόμη στρέμματα στον υπόλοιπο νομό.

Εδώ και σχεδόν 10 χρόνια οι Αγροτικοί Σύλλογοι στον Νομό καθώς και οι υπηρεσίες στον ΓΟΕΒ προειδοποιούσαν για το γεγονός πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να μην φτάσουμε στην τελευταία στιγμή χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει με την άρδευση των χωραφιών μας.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η κυβέρνηση μας άφησε ξεκρέμαστους. Σαν να μην έφτανε το γεγονός πως δεν έχουμε πληρωθεί τις συνδεδεμένες, απόρροια της ΚΑΠ που μας εξαθλιώνει και μας πετά έξω από την γη μας, τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα που παράγουμε, την ακρίβεια που μας τρώει το εισόδημα αλλά και το χαράτσι στο ρεύμα στα ΤΟΕΒ που καλούμαστε να πληρώσουμε, δεν ξέρουμε τώρα και αν θα μπορούμε να ποτίσουμε τα χωράφια μας.”

Απαιτούμε να λυθεί το θέμα και να διασφαλιστεί η άρδευση των χωραφιών μας.»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα από το βήμα του μεγάλου Φόρουμ που έγινε στην Αλεξανδρούπολη γνωστοποιούσε ότι, είναι στο τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τη βουλγαρική πλευρά για το θέμα του νερού στον ‘Αρδα, ζήτημα που όπως τόνισε, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στα επόμενα χρόνια, λόγω και της έντασης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Σόφια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με την αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, δήλωσε πως συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης των υδάτων του ποταμού Άρδα, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα υπάρξει συμφωνία στο άμεσο μέλλον, η οποία θα είναι σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο επ’ ωφελεία και των δύο χωρών.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη