Μπορεί το lockdown να έκλεισε χιλιάδες πολίτες στο σπίτι επί σχεδόν ένα τρίμηνο, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έκαμψε την εφευρετικότητά τους, ούτε την επιθυμία τους να κατοχυρώσουν πατέντες για το προϊόν της διανοίας τους. Ο αριθμός των αιτήσεων για κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, που κατατέθηκαν στη διάρκεια του τριμήνου του lockdown στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) – ορισμένες εκ των οποίων αφορούσαν εφευρέσεις σχετικές με την πανδημία – σημείωσε αύξηση περίπου 28%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία, που έθεσε στη διάθεση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τίτλων του ΟΒΙ, Στράτος Κουτίβας, στο διάστημα Μαρτίου- Μαΐου 2020, όσο δηλαδή ήταν σε ισχύ τα μέτρα της καραντίνας για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας, κατατέθηκαν 178 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας (ΔΕ), 39 περισσότερες, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 (+28,05%).
Αντίστοιχα, συνολικά στο πρώτο πεντάμηνο του 2020, οι αιτήσεις ήταν αυξημένες κατά περίπου 21,5%. Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου του 2020 κατατέθηκαν 294 αιτήσεις, έναντι 242 στο αντίστοιχο πεντάμηνο του 2019. Για όλες τις αιτήσεις του πρώτου πενταμήνου 2020, η διαδικασία χορήγησης είναι σε εξέλιξη και εκκρεμεί η σύνταξη της έκθεσης έρευνας, που θα δείξει το κατά πόσο πληρούν τα κριτήρια χορήγησης που ορίζει ο νόμος 1733/1987.
Ερωτηθείς τι αφορούσαν κατά κύριο λόγο αυτές οι αιτήσεις και αν μεταξύ αυτών υπάρχουν κάποιες σχετικές με τρόπους/μεθόδους πρόληψης της εξάπλωσης (π.χ ειδικές μάσκες ή γάντια ή υποστρώματα) / ελέγχου-παρακολούθησης της εξέλιξης – contact tracing (τεχνολογικές λύσεις)/ αντιμετώπισης της πανδημίας, ο κ. Κουτίβας διευκρίνισε: «Με βάση το νόμο, όλες οι αιτήσεις για ΔΕ είναι απόρρητες για τους 18 πρώτους μήνες από την κατάθεσή τους, κάτι το οποίο προφανώς ισχύει και για τις παραπάνω αιτήσεις του πρώτου πενταμήνου 2020. Στοιχεία επομένως σαν και αυτά που ζητούνται εδώ δεν μπορούν να δοθούν ακόμη σε αυτή τη φάση. Γενικά απαντώντας πάντως, θα λέγαμε ναι, υπάρχουν αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικές με την πανδημία».
Υπενθυμίζεται ότι σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως η νανοτεχνολογία, η εκδήλωση της πανδημίας προκάλεσε παγκοσμίως καταιγισμό αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των κορονοϊών.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο διάστημα Ιανουαρίου- αρχών Μαρτίου 2020, με την πανδημία σε εξέλιξη, υποβλήθηκαν παγκοσμίως 477 αιτήσεις κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας για προϊόντα νανοτεχνολογίας και βιοτεχνολογίας, που σχετίζονται με την αντιμετώπιση κορονοϊών, έναντι 469 στο σύνολο του 2019 και μόλις 13 το 2003, όπως επισήμανε πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Στέργιος Λογοθετίδης, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ.
Οι κορονοϊοί άρχισαν να προσελκύουν το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας μετά το χτύπημα του SARS, αρχικά στην Ασία, το 2002-2004. Έκτοτε, οι ευρεσιτεχνίες για την αντιμετώπιση κορονοϊών διέγραψαν ανοδική -αλλά σχετικά σταθερή- πορεία στα χρόνια που ακολούθησαν, πριν αρχίσουν να διαγράφουν ξανά έντονα αυξητική τροχιά το 2017-2019.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ