Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Στρατιωτικοί ΑΜΘ για ΔΕΘ: «Εμείς κρατάμε “μηδέν” από την ανακοίνωση της αύξησης 20% της νυχτερινής απασχόλησης » – 5,7 ευρώ μηνιαίως

Άλλα περίμεναν να ακούσουν και άλλα άκουσαν… Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί πριν από τη ΔΕΘ ήταν σαφώς πολύ μεγαλύτερες. Τα όσα όμως τελικά ανακοίνωσε η κυβέρνηση τους προσγείωσαν «ανώμαλα».  Σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι πριν από δύο χρόνια πάλι στο πλαίσιο της ΔΕΘ έμπαιναν προς συζήτηση και επίλυση τα αιτήματα τους, φιλοδοξούσαν πως αυτή τη φορά κάτι θα γινόταν προς την κατεύθυνση της υλοποίησης τους .

Υπενθυμίζεται, πως το 2022 το κυβερνητικό επιτελείο είχε μιλήσει για τις ένοπλες δυνάμεις και το σημαντικό ρόλο που επιτελούν λέγοντας, πως το μισθολόγιο των στρατιωτικών, η αποκατάσταση του μισθολογικού των εθελοντών μακράς θητείας και το συνταξιοδοτικό των επαγγελματιών οπλιτών, ήταν θέματα που θα επεξεργαζόταν με σκοπό τη διευθέτηση τους.

2 χρόνια μετά και όπως λένε τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων δεν έχει αλλάξει τίποτα. Καμία δέσμευση δεν εκπληρώθηκε, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να παραμένουν. Θεωρώντας λοιπόν, ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει πλέον και ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρούσε στην ανακοίνωση, έστω και μέρος αυτών, αναμένονταν κάτι πιο χειροπιαστό και πιο ουσιαστικό.

Η εξαγγελία της αύξησης 20% της νυχτερινής απασχόλησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης στρατιωτικών περιφέρειας ΑΜΘ Νίκο Παναγιωτίδη δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στις πραγματικές ανάγκες των ενστόλων. Αντιθέτως, όπως υποστηρίζει, η εξαγγελία αυτή είναι ένα «τίποτα» και δεν διστάζει να πει ότι «εμείς κρατάμε μηδέν».

Ο κύριος Παναγιωτίδης διευκρινίζει, ότι η αύξηση αυτή μπορεί να ακούγεται μεγάλη στα αυτιά κάποιων, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η αύξηση που θα δουν οι στρατιωτικοί στην τσέπη τους είναι, από 0 ευρώ για περίπου το 40% του στρατεύματος που δεν εκτελεί νυχτερινή εργασία, όπως ορίζει το αρμόδιο υπουργείο, μέχρι 12 ευρώ το μήνα το μέγιστο. Ο μέσος όρος λοιπόν της αύξησης αγγίζει τα 5,7ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΑΜΘ αναφέρει, πως δεν πρόκειται καν για παροχή, πόσο μάλλον για αύξηση, ούτε καν για διόρθωση σε κάποιο συντελεστή παροχής και καταλήγει λέγοντας, πως η απογοήτευση είναι φανερή στις ένοπλες δυνάμεις και γενικότερα στα σώματα ασφαλείας και ξεκαθαρίζει βλέποντας στο μέλλον, πως αν δεν αλλάξει στρατηγική η πολιτεία, τα σώματα ασφαλείας θα πάψουν να έχουν ζήτηση και αυτό ήδη αρχίσει να διαφαίνεται.

Για παράδειγμα φέτος, μία από τις πιο εμβληματικές σχολές, όπως είναι η Ευελπίδων από 330 θέσεις, μόνο οι 77 καλύφτηκαν, ενώ και στη σχολή υπαξιωματικών από τις 200, συμπληρώθηκαν οι 58, κατάσταση που απορρέει, όπως λέει ο κύριος Παναγιωτίδης από την στάση που κρατά τα τελευταία χρόνια η πολιτεία με επιλογές και αποφάσεις που απομακρύνουν τους φοιτητές από τις στρατιωτικές σχολές και φυσικά αυτή η εξέλιξη δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες περιοχές που εξαρτώνται από τις ένοπλες δυνάμεις, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως είναι ο βόρειος Έβρος. 

Αξίζει, βέβαια να σημειωθεί απατώντας σε διευκρινιστική ερώτηση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου, πως παραδέχτηκε και αναγνώρισε ότι δεν εξαγγέλθηκε κάποια μεγάλη αύξηση, ενδεχομένως, όπως είπε κατώτερη των προσδοκιών, αλλά δεν παύει να είναι μια αρχή και ας κρατήσουμε αυτό.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη