Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Στ.Κελέτσης: Προχωράμε άμεσα σε ένα ολιστικό σχέδιο για την ανασύνταξη της οικονομίας και του Περιβάλλοντος στον Έβρο

Στην άμεση δημιουργία και εφαρμογή ενός ολιστικού σχεδίου για την ανασύνταξη της οικονομίας, των δασών και συνολικά του Περιβάλλοντος στο νομό Έβρου προχωρά η κυβέρνηση. Για την εκπόνησή του  έχει ήδη  συσταθεί Επιτροπή υπό την Προεδρία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου και τη συμμετοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Πανέβριας Αγροτικής Έκθεσης Φερρών τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου.

Ο κ.Κελέτσης τόνισε ότι η βούληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να εφαρμοστεί άμεσα και χωρίς χρονοτριβές, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επεσήμανε κατά την επίσκεψή του στον Έβρο νωρίτερα την ίδια μέρα.

Ο κ.Κελέτσης εξέφρασε τη θλίψη του για την τραγωδία στην περιοχή της Θεσσαλίας, υπογραμμίζοντας ότι τόσο τα φαινόμενα στη Θεσσαλία όσο και στον Έβρο καταδεικνύουν ότι πλέον μιλάμε για κλιματική κρίση.

«Οι καταστροφές από τις Πυρκαγιές στον Έβρο είναι λογικό να αλλάζουν τις προτεραιότητες  μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  σε καμία όμως περίπτωση όμως δεν ακυρώνουν τον σχεδιασμό μας», σημείωσε ο υφυπουργός και τόνισε: «Αυτή την ώρα το βάρος πέφτει στην όσο το δυνατό πιο άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες: Τους κτηνοτρόφους μας, μελισσοκόμους, αμπελουργούς, ελαιοπαραραγωγούς μας. Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ και εκεί όπου απαιτείται μαζί με την Κρατική Αρωγή, έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών. Άμεση προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση της σίτισης για εύλογο χρόνο των διασωθέντων ζώων και των μελισσοσμηνών».

Ήδη έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ένα πρόγραμμα τεχνικής στήριξης των πληγέντων γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων μας, ώστε με επιστημονικό τρόπο, με τις κατάλληλες απαραίτητες μελέτες, και την καθημερινή στήριξή τους με τις αξιόπιστες συμβουλές προς αυτούς, να τους καθοδηγούν στη διαχείριση της επόμενης μέρας.

Αναφερόμενος στο Μελισσοκομικό Πάρκο, ο κ.Κελέτσης είπε ότι ήδη συγκάλεσε στο υπουργείο τις πρώτες συσκέψεις με τον Καθηγητή κ. Χαριζάνη και Υπηρεσιακούς Παράγοντες, με στόχο να γίνει η άμεση ανακατασκευή και ανασύσταση του Πάρκου. «Εξετάζουμε τις δυνατότητες να το κάνουμε μεγαλύτερο και καλύτερο απ’ ότι προβλεπόταν. Θέλουμε να το παραδώσουμε στους μελισσοκόμους μας το ταχύτερο δυνατό».

Πρόσθεσε επίσης, ότι το υπουργείο θα διαθέσει κονδύλια για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας των πληγέντων δήμων και όχι μόνον.

Το συνολικό σχέδιο θα καταρτιστεί από την Επιτροπή και θα ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση.

Ήδη όμως βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα έργα όπως στον Ερυθροπόταμο ύψους άνω των 9 εκ εκ. ευρώ και το Αρδευτικό Κάτω Λίμνης Πέπλου – Κήπων προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο Δέλτα του Έβρου, ο κ.Κελέτσης, είπε ότι στα επόμενα χρόνια «θα γίνει ένας προβεβλημένος, τακτοποιημένος, νοικοκυρεμένος τουριστικός, αλιευτικός προορισμός, που θα τους χωρά όλους μέσα. Σε συνεργασία και αρμονία. Με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και στις εθνικές ανάγκες και τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας».

«Αντίστοιχες δράσεις άλλου φυσικά χαρακτήρα έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται συνεργάτες μου στο Υπουργείο και για το Τρίγωνο και τον Βόρειο Έβρο, που λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και τις δυνατότητες της, και συνάδουν απόλυτα με τις Προτάσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης και έχουν την απόλυτη στήριξη του Πρωθυπουργού», σημείωσε ο Υφυπουργός.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στον σχεδιασμό για την ανασύσταση και την αναβίωση της σηροτροφίας (μιας παραδοσιακής οικονομικής δραστηριότητας) στην Περιοχή του Σουφλίου σε εντελώς νέες βάσεις και επεσήμανε ότι προς το σκοπό αυτό εργάζονται οι Υπηρεσίες για την αλλαγή του πλαισίου. «Ήδη επιδοτείται, όμως, ο στόχος τώρα είναι η παραγωγή καλής ποιότητας κουκουλιού και κατά συνέπεια μεταξιού, που θα μετατρέπεται σε μετάξι στον τόπο του στο Σουφλί, έχουμε ένα ισχυρό Brand name και θα το ισχυροποιήσουμε», επεσήμανε ο κ.Κελέτσης και πρόσθεσε ότι δρομολογείται σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ η ένταξη της Μουριάς στο επόμενο πρόγραμμα δασώσεων, καθώς είναι ένα δέντρο ιδιαίτερα φιλοπεριβαλλοντικό και σημαντικό για την αντιπυρική προστασία και τα φύλα του αποτελούν τροφή για τον μεταξοσκώληκα.»

«Σ’ αυτή την προσπάθεια σας θέλω όλους αρωγούς, συνεργάτες και συμπαραστάτες. Τους Συναδέλφους βουλευτές. Την Περιφέρεια και τους Δήμους, τους εκπροσώπους των Φορέων και την κοινωνία των πολιτών. Κάθε ιδέα, κάθε συνδρομή είναι ευπρόσδεκτη. Όλοι μαζί εργαζόμαστε για τον Έβρο μας!» τόνισε κλείνοντας ο Υφυπουργός.   

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη