Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ – Μία σε κάθε νομό – Αντίθετοι και οι δήμοι Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας

Με απλά και λίγα λόγια το νέο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ προβλέπει μια ΔΕΥΑ σε κάθε νομό και με πρόεδρο σε αυτήν το δήμαρχο της μεγαλύτερης πόλης, με τα νησιά όμως να μη συγκαταλέγονται σε αυτές τις αλλαγές.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί ένα σχέδιο νόμου, το οποίο όπως υποστηρίζει στοχεύει στην αναδιάρθρωση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι νέες εταιρείες που θα προκύψουν από αυτές τις συγχωνεύσεις θα είναι «καθαρές» από χρέη.

Ένα σημαντικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι ότι οι νέες εταιρείες θα διατηρήσουν το προσωπικό των υφιστάμενων ΔΕΥΑ, ενώ η νομική μορφή τους δεν έχει ακόμη καθοριστεί, με το πιο πιθανό σενάριο να προβλέπει τη μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρείες, όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα διαδραματίζει ρόλο στο νέο φορέα, με συμμετοχή που θα καθορίζεται αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε δήμου.

Το νέο αυτό πλαίσιο έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις στην ΠΕΔ ΑΜΘ, η οποία από την πρώτη στιγμή έχει πάρει ξεκάθαρη θέση δηλώνοντας την έντονη αντίρρηση της σε μια τέτοια εξέλιξη με τους δημάρχους να κρατούν κοινή στάση διεκδίκησης, ώστε να μην προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, διατυπώνοντας, πως οι συγχωνεύσεις θα επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα απ΄ αυτά που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Τα δημοτικά συμβούλια Διδυμοτείχου  και Ορεστιάδας έθεσαν το ζήτημα στις συνεδριάσεις τους, διαμηνύοντας το κοινό αγώνα που πρέπει να κάνουν οι δήμοι του Έβρου.

Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου ανέφερε, ότι και οι 22 δήμοι της ΑΜΘ στέκονται αντίθετοι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι εκ της γεννήσεως του, έχει θέματα συνταγματικά, κοινωνικά αλλά και προβλήματα στον ορισμό τιμολογιακής πολιτικής για το νερό, αφού, όπως είπε, μέχρι σήμερα, την τιμή του νερού καθορίζουν οι κατά τόπους υπηρεσίες ύδρευσης και με κοινωνικά κριτήρια.

Όσον αφορά στο δήμο Διδυμοτείχου, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε που πρόκειται για ένα δήμο που αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης του, γεγονός που σημαίνει, ότι η  παρουσία των συνεργείων για τις αποκαταστάσεις είναι επιβεβλημένη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Ορεστιάδας Διαμαντής Παπαδόπουλος λέγοντας πως οι πολίτες και οι ανάγκες του δήμου δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται με τον ίδιο τρόπο, αν η ΔΕΥΑ θα είναι στην Αλεξανδρούπολη.

Μάλιστα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Μαυρίδης, δεν έκρυψε την έντονη δυσφορία του, με την περίπτωση της Κρήτης, λόγω του γεγονός ότι εξαιρείται από τις συγχωνεύσεις και διατηρεί και τις 13 ΔΕΥΑ που έχει, όπως είναι, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, ναι μεν νησί, αλλά δεν είναι το οποιοδήποτε νησί σε σχέση με τα γεωγραφικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της.

Σημειώνεται, ότι απ΄ αυτόν το σχεδιασμό της κυβέρνησης εξαιρούνται για ευνόητους λόγους τα νησιά. Και αυτή ακριβώς η διαφοροποίηση είναι που προκαλεί τις όποιες σκέψεις και προβληματισμούς, με τον κύριο Μαυρίδη να ανεβάζει τους τόνους και να προτρέπει το σώμα σε πιο δυναμικές αντιδράσεις, καθώς όλοι στην κυβέρνηση, πόσο μάλλον τώρα και με το σχέδιο της  ανασυγκρότησης του νομού, που είναι σε εξέλιξη, κατανοούν ότι ο Έβρος δεν είναι μια οποιαδήποτε περιοχή, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεδομένα και ως έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη