Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Συμβουλές για αποταμίευση χρημάτων εν μέσω οικονομικής κρίσης

Ίσως το τελευταίο πράγμα που θέλετε να σκεφτείτε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης  είναι, το πως θα υιοθετήσετε υγιείς οικονομικές συνήθειες, όπως είναι η αποταμίευση χρημάτων. Όμως, αν μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα, μπορείτε να κάνετε την τελική σας ανάκαμψη ευκολότερη.

«Κάθε φορά που βάζεις λίγα χρήματα στην άκρη, φροντίζεις για το μέλλον σου», λέει η Σόντρα Ντέιβις, ιδρύτρια και εκτελεστική διευθύντρια της Sage Financial Solutions, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα το Σαν Φραντσίσκο, που προσφέρει εκπαίδευση και υπηρεσίες οικονομικού συμβούλου σε άτομα από ολόκληρο το «φάσμα του πλούτου».

Ανεξάρτητα από το εάν η οικονομική σας κατάσταση έχει αλλάξει από τις αρχές του 2020, μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτές τις στρατηγικές εξοικονόμησης τώρα ή στην πορεία…

1. Μειώστε κόστη, ακόμα και λογαριασμούς αν γίνεται

Συνήθης συμβουλή για την εξοικονόμηση χρημάτων είναι η μείωση των περιττών δαπανών. Κατά τη διάρκεια μιας συνεχιζόμενης κρίσης όπως μια πανδημία, ίσως χρειαστεί να επαναπροσδιορίσετε αυτό που είναι ”περιττό”.

Ξεκινήστε με το κόστος των απολύτως βασικών στοιχείων για τη λειτουργία του νοικοκυριού σας – ενοικίαση ή δάνειο, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, φαγητό – και όταν παραλαμβάνετε τους λογαριασμούς, μην τους αντιμετωπίζετε σαν να είναι όλα το ίδιο. Για παράδειγμα, η πλήρης πληρωμή του λογαριασμού της πιστωτικής σας κάρτας κάθε μήνα είναι συνήθως η καλύτερη τακτική, αλλά σε δύσκολους καιρούς, είναι λογικό να μην ακολουθείτε αυτόν τον κανόνα και απλώς να πληρώνετε την ελάχιστη δόση. Για πληρωμές δανείου, δείτε εάν ο πιστωτής σας μπορεί να προσφέρει διακανονισμό.

«Μην αφήνετε τον δανειστή σας να αποφασίσει τι μπορείτε να πληρώσετε», λέει η Ντέιβις. «Σχεδιάστε τον δικό σας προϋπολογισμό.» Αυτό μπορεί να σημαίνει συνεργασία με τον δανειστή σας για τη μείωση των πληρωμών ή την αναστολή τους προσωρινά.

2. Προσδιορίστε στόχο για εξοικονόμηση χρημάτων

Το να αποφασίσετε ότι θα εξοικονομείτε έστω ένα ευρώ, είναι γενικά χρήσιμο. Ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα, είναι ένας τυπικός στόχος που περιλαμβάνει την αποταμίευση για δαπάνες διαβίωσης τριών έως έξι μηνών. Αλλά κατά τη διάρκεια μίας κρίσης, σκεφτείτε εάν είναι σκόπιμο να θέσετε νέους – εφικτούς – στόχους.

«Εάν μειωθεί το εισόδημά σας, δεν θα είναι εύκολο να εξοικονομείτε ένα σταθερό ποσό», λέει ο Λακόν Μακ Κίνλεϊ, πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός σύμβουλος και ιδιοκτήτης της εταιρείας MNM Vested στο Τέξας.

Ο τρόπος που αποταμιεύετε μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί επίσης. Εάν χρησιμοποιείτε αυτόματες μεταφορές από τη μισθοδοσία σας σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου, δείτε εάν το ποσό που αποταμιεύατε εξακολουθεί να είναι εφικτό για εσάς. Εάν όχι, μειώστε το ποσό. Ή, ως έσχατη λύση, ακυρώστε τις μεταφορές προς το παρόν και πραγματοποιήστε εφάπαξ μεταφορές, όταν είναι δυνατόν.

3. Αναζητήστε ένα υψηλό αποταμιευτικό επιτόκιο

Το άνοιγμα λογαριασμού ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης σε μια ηλεκτρονική τράπεζα είναι μια καλή στρατηγική, ανεξάρτητα από το οικονομικό περιβάλλον.  Η διαδικασία ανοίγματος λογαριασμού μπορεί να διαρκέσει λίγα λεπτά.

Το άνοιγμα ενός λογαριασμού υψηλής απόδοσης «μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος για να κερδίσετε περισσότερα», λέει ο Κέλι Λονγκ, πιστοποιημένος λογιστής, χρηματοοικονομικός σχεδιαστής και μέλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου CPAs Consumer Financial Education Advocates.

4. Δεχθείτε την βοήθεια που άλλοτε «σνομπάρατε»

Εάν αντιμετωπίζετε οικονομικές δυσκολίες, μη διστάσετε να εξαντλήσετε τις δυνατότητες για να λάβετε διευκολύνσεις ή υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών τροφίμων, υπηρεσιών γευμάτων για ηλικιωμένους και μαθητές,  υπηρεσίες ψυχικής υγείας και άλλα. Εάν δεν έχετε ποτέ ζητήσει βοήθεια στο παρελθόν, μπορεί να αισθάνεστε άβολα. Όμως, η αποδοχή γευμάτων ή άλλης υποστήριξης μπορεί να είναι μια «γραμμή ζωής», όπως η εξοικονόμηση χρημάτων.

5. Μην πασχίζετε χωρίς σχέδιο για εξοικονόμηση χρημάτων

Εάν έχετε ένα «κομπόδεμα έκτακτης ανάγκης» και το χρειάζεστε τώρα, χρησιμοποιήστε το. Αλλά υπολογίστε το ποσό που χρειάζεστε πριν από την ανάληψη και παρακολουθήστε βήμα-βήμα πώς το ξοδεύετε.

Πιθανότατα θα χρειαστεί να εξοικονομήσετε ξανά και καλό θα ήταν να μην ξεκινήσετε από το μηδέν.

«Ο καθένας έχει μια διαφορετική αίσθηση για το τι θα του έδινε την αίσθηση της ασφάλειας», λέει ο χρηματοοικονομικός αναλυτής Κέλι Λονγκ. Για ορισμένα άτομα, για παράδειγμα, «το να βλέπουν μηδέν στον λογαριασμό τους, μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά την αίσθηση της οικονομικής ασφάλειας».

6. Αποφύγετε τις πολλές και συχνές αναλήψεις

Παρακολουθήστε τη συχνότητα με την οποία χειρίζεστε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου. Προτιμήστε να κάνετε αναλήψεις ανά τακτικά διαστήματα, ώστε να έχετε διαρκώς εικόνα των χρημάτων που διατηρείτε στην τράπεζα. Ταυτόχρονα, προσπαθήστε να ελέγχετε τις δαπάνες σας, ώστε να μην υπερβαίνετε το ποσό που έχετε ήδη αποφασίσει ότι θα ξοδέψετε σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Ο αυτοέλεγχος είναι τελικά σπουδαία αρετή.

Πηγή: HuffPost Greece

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη