Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Συνοριοφύλακες Έβρου: Η προσπάθεια εισόδου 1.500 μεταναστών είναι καθημερινότητα εδώ και δύο μήνες

«Μπορεί ο κ. Θεοδωρικάκος να μίλησε για την προχθεσινή προσπάθεια 1.500 ανθρώπων να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία, όμως για εμάς το φαινόμενο αυτό αποτελεί καθημερινότητα τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες. Κάθε μέρα, χιλιάδες μετανάστες χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα προσπαθούν να εισέλθουν παρανόμως και οι συνάδελφοι συνοριοφύλακες τους αποτρέπουν» τονίζει χαρακτηριστικά στο GRTimes, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Νομού Έβρου (ΕΣΥΦΝΕ), Δημήτρης Δερβεντλής.

Ο τελευταίος προσθέτει ότι το ίδιο διάστημα «υπάρχουν πολλές συλλήψεις διακινητών οι οποίοι εφευρίσκουν τρόπους ώστε να μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες με κάθε τρόπο. Είτε με ΙΧ, είτε με φορτηγά αυτοκίνητα, είτε ακόμη και με μοτοσυκλέτες. Κάθε μέρα έχουμε πολλές συλλήψεις στην Εθνική Οδό».

Ο φράχτης θωρακίζει περιοχές, ωστόσο άλλες μένουν ακάλυπτες

Σε ερώτηση για το αν η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει τις ημέρες του Μαρτίου του 2020, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης συμπληρώνει ότι «θυμίζει τις ημέρες εκείνες μόνο όσον αφορά την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας αλλά και της εργαλειοποίησης των μεταναστών. Οι ροές δεν είναι βέβαια μαζικές και βίαιες όπως τότε, η προσπάθεια διέλευσης των συνόρων είναι σε μικρότερους αριθμούς και σε διαφορετικά σημεία του ποταμού, όμως το φαινόμενο καθημερινά εντείνεται. Ο φράχτης που έχει κατασκευαστεί σε καίρια σημεία, θωρακίζει τα σύνορά και διευκολύνει την εργασία μας, όμως οι προσπάθειες εισόδου επιχειρούνται πλέον σε διόδους που δεν υπάρχει φράκτης, όπως για παράδειγμα ο κεντρικός και βόρειος Έβρος, από τη Μάνδρα μέχρι το Διδυμότειχο, από το Τυχερό και την περιοχή του Δερείου. Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που επιχειρούν να μπουν από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα».

Αύξηση ανθρώπινου δυναμικού και τεχνικού εξοπλισμού  

Ο Δημήτρης Δερβεντλής δεν παραλείπει να σημειώσει την ανάγκη που υπάρχει για αύξηση του προσωπικού της αστυνομίας στην περιοχή, καθώς επίσης και τον εμπλουτισμό σε τεχνικό εξοπλισμό.

«Από το 2020 και έπειτα, οπότε και άνοιξε η «κάνουλα» του μεταναστευτικού ζητήματος και ξεκίνησε η εργαλειοποίησή του από την Τουρκία, τονίζουμε ότι για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί χρειάζεται άμεσα αύξηση του προσωπικού της αστυνομίας αλλά και τεχνικό εξοπλισμό που θα βοηθά τη δουλειά μας και θα ανταποκρίνεται στις εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής. Το ανθρώπινο δυναμικό δεν επαρκεί καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή οι περισσότερες δυνάμεις σπαταλούνται στη διαχείριση του μεταναστευτικού παρά στη φύλαξη των συνόρων, που είναι και το βασικό πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή το προσωπικό καθημερινά δουλεύει στα «κόκκινα» όπως και ο εξοπλισμός για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τις ροές. Ματώνουμε για να τις σταματήσουμε» τονίζει χαρακτηριστικά.

Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο Σουφλίου

Ο φράχτης που έχει κατασκευαστεί έχει δώσει λύσεις στο μεταναστευτικό έχοντας μειώσει σημαντικά τις ροές. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και στις περιοχές που δεν υπάρχει φράχτης. Όπως για παράδειγμα στον δήμο Σουφλίου, όπου τα πράγματα δείχνουν να ξεφεύγουν καθώς μετανάστες δίχως έγγραφα και οι διακινητές επιλέγουν πλέον τον ορεινό όγκο για να περάσουν τα σύνορα.

«Πράγματι τους τελευταίους μήνες υπάρχει μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών και σε κάποιες περιπτώσεις είναι ανεξέλεγκτη. Σ’ αυτό τον τομέα, των ροών δηλαδή, το πρόβλημα είναι χειρότερο από αυτό του Μαρτίου του 2020. Παράτυποι μετανάστες και διακινητές επιλέγουν πλέον την περιοχή του Σουφλίου, λόγω του δασικού χαρακτήρα της περιοχής που καθιστά τη δίοδο ευκολότερη και τη σύλληψη πιο δύσκολη, καθώς η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη από ηλικιωμένους ανθρώπους που φοβούνται και ορεινή», υπογραμμίζει στο GRTimes o δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.

Πρόεδρος Κοινότητας Καστανέων: Ο στρατός ελέγχει την κατάσταση

Για σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών και πιέσεων στα σύνορα κάνει λόγο και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστανέων Έβρου, Σταύρος Τζιαμαλίδης.

«Αυτό που συμβαίνει, δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Συμβαίνει τους τελευταίους τρεις – τέσσερις μήνες, όμως η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη. Σε καμιά των περιπτώσεων δεν υπάρχει συσσώρευση ατόμων όπως συνέβη τον Μάρτιο του ’20, ο στρατός ελέγχει την κατάσταση. Παρατηρούνται περισσότερες περιπολίες, ενώ οι μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων σε ένα σημείο δεν είναι ίδιες στον αριθμό» υπογραμμίζει στο GRtimes.

Τέλος προσθέτει πως «από τα σημεία που υπάρχει ο φράχτης δεν περνάει τίποτα. Ότι περνάει τώρα, περνά από το κομμάτι του ποταμού που παραμένει αφύλαχτο».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email