Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Σωματεία Εστίασης: Πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα – Ποιες αποφάσεις πάρθηκαν;

Σε μια προκαταρκτική και διερευνητική συνομιλία με τον Υπουργό Οικονομικών και στελέχη του Υπουργείου προέβησαν μέσω τηλεδιάσκεψης εκπρόσωποι Σωματείων Εστίασης απ’ όλη της Ελλάδα. Οι επαγγελματίες επανέλαβαν για άλλη μια φορά τις ανησυχίες και του προβληματισμούς για το μέλλον του κλάδου στις τωρινές συνθήκες της πανδημίας και σημείωσαν την μικρή βοήθεια της Πολιτείας μέχρι στιγμής αναλογικά με το βάρος που έχουν αυτοί επωμιστεί για την ανάσχεση του κορωνοϊού. Ο Υπουργός τους διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει νέα συνάντηση άμεσα προκειμένου να καθοριστούν οι διορθωτικές κινήσεις και η περαιτέρω προστασία επαγγελματιών και προσωπικού τους από την υγειονομική κρίση. Διαβάστε το δελτίο τύπου που εξεδώθη:

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που ασκήθηκε από την επιστολή των 50 Σωματείων Εστίασης για συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες και με τον πρωθυπουργό ορίστηκε και υλοποιήθηκε χθες η πρώτη προκαταρκτική τηλεδιάσκεψη αρχικά με τον υπουργό κ. Σταϊκουρα και στελέχη του υπουργείου οικονομικών και πιο συγκεκριμένα τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Πετραλιά και την Γενική Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων κα Στρατινάκη.

Η τηλεδιάσκεψη συμφωνήθηκε να χωριστεί σε 2 σκέλη και ειδικότερα:

– Στην αναγκαία και άμεση επίλυση των ζωτικών θεμάτων που πλήττουν τον κλάδο και τον καθιστούν μπροστά στο φάσμα του αφανισμού. Αυτό ακριβώς ήταν και το σκέλος που αναλύθηκε στην πρώτη αυτή συνάντηση και ανταλλάχτηκαν οι απαραίτητες πληροφορίες και δεδομένα.

– Στην δημιουργία ατζέντας δομικών και χρονιών προβλημάτων που πλήττουν τον κλάδο και τον καθιστούν απαξιωμένο, παρότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας και με τεράστια συμμετοχή στο εθνικό προϊόν της. Για αυτό το σκέλος ορίστηκαν εκ νέου συγκεκριμένα ραντεβού ώστε να προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό και στην επαναδιοργάνωση του κλάδου. Ταυτόχρονα τονίστηκε η αναγκαία υποστήριξη του και μετά το πέρας της πανδημίας με σημαντικές αποφάσεις που θα στηρίξουν την τραυματισμένη λειτουργία του. Ο υπουργός όρισε την ανάγκη ενός ανοιχτού διαλόγου και δεσμεύτηκε για νέες συναντήσεις για αυτό το σημαντικό και πιο ουσιαστικό σκέλος του κλάδου.

Για το πρώτο σκέλος ενημερώσαμε τον κ. Σταϊκουρα και τα κυβερνητικά στελέχη για τον τεράστιο αριθμό εκπροσώπησης και για την πρωτόγνωρη συστράτευση των σωματείων και των κινήσεων πανελλαδικά λόγω των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργεί ο covid-19 και οι συνέπειες του. Ταυτόχρονα επικοινωνήσαμε και την τεράστια αγωνία και αβεβαιότητα των ανθρώπων του κλάδου.

Τέθηκαν υπόψιν του επιτελείου του υπουργείου Οικονομικών τα σημαντικότερα επίκαιρα προβλήματα, τα οποία αναλυθήκαν λόγω της ιδιαιτερότητας του κλάδου, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες λύσεις όπου είναι εφικτό, όπως δεσμεύτηκαν οι παράγοντες του υπουργείου.

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε ότι γνωρίζει ότι η εστίαση υποφέρει και άκουσε προσεκτικά τις θέσεις και τους προβληματισμούς μας. Ειδικότερα αναφερθήκαμε στα πιο άμεσα και ζωτικά θέματα:

Στην ρευστότητα, στα εργασιακά και σε ζητήματα λειτουργικότητας, όπως είναι τα ενοικιοστάσια και λοιπές πληρωμές. Τονίσαμε το βάρος που παίρνει ο κάθε επιχειρηματίας του χώρου και που ουσιαστικά δεν αποζημιώνεται, αλλά αναλαμβάνει μελλοντικές υποχρεώσεις. Ειδικότερα μιλήσαμε για τα ελάχιστα ποσά που δίνονται μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής και ειδικότερα της τρίτης και τελευταίας, όπου τα ποσά ήταν αλγοριθμικά ελάχιστα και που δεν δίνουν καν την δυνατότητα επιβίωσης των επιχειρηματιών, πόσο μάλλον των επιχειρήσεων με τα τεράστια μηνιαία έξοδα, τα οποία τρέχουν κανονικά. Επίσης αναφερθήκαμε στα εργασιακά και στην προστασία των εργαζομένων μας, καθώς και στην αναγκαία προστασία των επιχειρήσεων σε μισθώσεις, οι οποίες είναι στον τελευταίο χρόνο της διάρκειας τους.

Το σημαντικό είναι ότι το οικονομικό επιτελείο άκουσε και δεσμεύτηκε για άμεσες απαντήσεις στα παραπάνω με βασικό γνώμονα τις διορθωτικές κινήσεις και όπου αυτό είναι εφικτό τις επιπλέον ενισχύσεις.

Τέλος μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψουν την κατάρρευση του κλάδου και θα παρεμβαίνουν υποστηρικτικά οπότε και οπού χρειάζεται για τον σκοπό αυτό.

Αναμένουμε τις απαντήσεις και τις διορθώσεις στο άμεσο διάστημα και ταυτόχρονα ορίσαμε εκ νέου ραντεβού με συγκεκριμένη ατζέντα!

Ακουστήκαμε, υποστηρίξαμε, αναμένουμε και ευελπιστούμε αυτό που όλοι ευχόμαστε: να μην συνεχιστεί η ανυπαρξία διαλόγου και ανυποληψίας του κλάδου! Είμαστε πάρα πολλοί και πολύ σημαντικοί για να αγνοηθούμε. Αυτό τουλάχιστον το εισπράξαμε και ευχαριστούμε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η εκπροσώπηση των Σωματείων έγινε ανά περιφέρειες και συγκεκριμένα στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος: Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης: Γεωργιάδης Νικόλαος, Περιφέρεια Αττικής: Ρούσσος Μάκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Κουδούνης Χρήστος & Φιλλόκωστας Ιωάννης, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Ματθαιόπουλος Παναγιώτης, Ναστούλης Κωνσταντίνος & Γιατράς Αναστάσιος, Περιφέρεια Πελοποννήσου: Αθανασιάδης Βασίλης, Περιφέρεια Ηπείρου: Γκανιατσάς Γεώργιος & Τσοβίλης Δημήτρης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Γεωργιάδης Άγγελος, Περιφέρεια Θεσσαλίας: Σακελλάρης Αλέξανδρος, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Ευθυμίου Βασίλειος, Περιφέρεια Βορείου & Νοτίου Αιγαίου: Γιαννακάς Νικόλαος, Περιφέρεια Κρήτης: Αγγελάκης Μανώλης & Μιχελαράκης Μανώλης

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη