Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’βαθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης: Ο κορωνοϊός έβγαλε στην επιφάνεια τα συσσωρευμένα προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση

Με ανακοίνωση τους ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης επισημαίνει πως η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε να επιτείνει την ανάγκη γενναίων και άμεσων παρεμβάσεων που χρειάζεται το εκπαιδευτικό σύστημα εδώ και αρκετά χρόνια. Ο Σύλλογος παραθέτει δέσμη μέτρων – διεκδικήσεων, που ιδίως τη φετινή χρονιά λόγω της ιδιαιτερότητας με τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες, φαντάζουν αναγκαίες και απαραίτητες για μια ασφαλή και ομαλή σχολική χρονιά. Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση:

«Συναδέλφισσες , συνάδελφοι

Στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς ευχόμαστε  ολόψυχα σε σας, στις οικογένειες σας και σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα «Καλή αρχή και καλή σχολική χρονιά» με υγεία και δύναμη.

Σε μια βδομάδα ανοίγουν τα σχολεία για τους μαθητές µας που επιστρέφουν στο φυσικό τους χώρο, το δημόσιο σχολείο και δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά θα βιώσουμε τα αποτελέσματα των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών και της κρίσης με τον κορωνοϊό. Οι εκπαιδευτικοί, το προσωπικό των σχολικών μονάδων, οι καθαρίστριες πρέπει να είναι στη θέση τους τηρώντας τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, με χρήση μάσκας από όλους.

Σε σχολεία που αντί να έχουν μειωμένο αριθμό μαθητών και απαιτούμενες αποστάσεις στις τάξεις, όπως ορίζουν οι κανονισμοί των ειδικών για την μη μετάδοση του κορωνοϊού, θα έχουν 25 μαθητές σε αίθουσες κλουβιά, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες .

Σε σχολεία που οι καθαρίστριες δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη από τους Δήμους για να αρχίσουν το έργο τους, που ασφαλώς θα είναι πιο σύνθετο και θα χρειάζεται την φυσική τους παρουσία και τη συνδρομή τους σε όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, αλλά και μετά το τέλος των μαθημάτων.

Με μαθητές που θα μετακινούνται προς τους σχολικούς χώρους με λεωφορεία και ταξί που ακόμη δεν έχει οριστεί ο τρόπος και τα πρωτόκολλα.

Η επιδημία του κορωνοϊού έβγαλε στην επιφάνεια τα συσσωρευμένα προβλήματα, που µε διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων ταλανίζουν την εκπαίδευση: το ολιγάριθμο και “γερασμένο” εκπαιδευτικό δυναμικό, το ανεπαρκές βοηθητικό προσωπικό, που δουλεύει σε άθλιες συνθήκες (εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων), τα παλιά και επικίνδυνα κτήρια, τις αίθουσες – κλουβιά, τα 25άρια τµήµατα, τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή αλλά και σε κονδύλια των σχολικών επιτροπών για τα αναλώσιμα, που στο σύνολό τους διαμορφώνουν ένα υπόβαθρο άκρως επικίνδυνο για την υγεία των µαθητών και των γονιών τους όσο και των εκπαιδευτικών.

Τι έκανε το ΥΠ για όλα αυτά τα χρόνια, γνωστά προβλήματα;

Δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, αντίθετα τους αύξησε. Δεν επισκεύασε σχολεία που δε λειτουργούν, δεν εξασφάλισε νέους χώρους, δεν αύξησε τα κονδύλια για την πρόσληψη περισσότερων αναπληρωτών. Δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα του κινήματος, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Τώρα, λοιπόν, τα παιδιά από 5 μέχρι 12 κι από 12 έως 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διορθώσουν τις αστοχίες αυτές και να πάρουν την ευθύνη πάνω τους, εκείνη την ευθύνη που δεν πήραν οι κυβερνώντες.

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων απαιτείται δύναμη, αγώνας και κυρίως αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη. Μόνο ενωμένοι, μέσα από τους θεσμούς της συλλογικής και συνδικαλιστικής δράσης μας μπορούμε να δώσουμε πνοή σε ένα κίνημα ισχυρό, προοδευτικό, αποφασιστικό, ώστε να αγωνιστούμε αποτελεσματικά για την προστασία των δικαιωμάτων μας και για να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε λύσεις στα πολλά και έντονα συσσωρευμένα προβλήματα των μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και γενικότερα της εκπαίδευσης. Είναι ευθύνη όλων μας να αγωνιστούμε για τη βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Εδώ και τώρα ασφάλεια και υγιεινή στα σχολεία

Είναι καθοριστική για τη φυσιολογική, νοητική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού η δια ζώσης συµµετοχή στη σχολική ζωή και αυτό απαιτούµε να γίνει µε όρους, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τόσο του παιδιού και του οικογενειακού του περιβάλλοντος, όσο και των συναδέλφων. 

Διεκδικούμε:

  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές. Μαζικούς – μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Άμεση κατάργηση του ν. 4589/19/Γαβρόγλου και του ν. 4692/20 Κεραμέως.
  • Εύρεση χώρων για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες.
  • Αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών. Άμεση πραγματοποίηση δεύτερης φάσης προσλήψεων αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των κενών σε όλες τις ειδικότητες και σε όλες τις δομές εκπαίδευσης.
  • Κανένας συνάδελφος απολυμένος, κανένας εκτός πινάκων.
  • Ίσα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, πλήρη 9μηνη άδεια ανατροφής σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές. Άμεση ανάκληση της σχετικής εγκυκλίου που επιχειρεί να πλήξει το δικαίωμα αυτό.
  • Αυξημένη χρηματοδότηση για κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας π.χ. μάσκες, αντισηπτικά κλπ).
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεσα παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19.
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία και on –line μετάδοση των μαθημάτων.

Η ασφαλής πρόσβαση στο σχολείο είναι δικαίωμα του κάθε μαθητή και εκπαιδευτικού!»

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email