Δέκα μέτρα για περιβάλλον του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μετά και την καταστροφική πυρκαγιά, προτείνει ο επικεφαλής της παράταξης “Αρχή” Σταύρος Σταυράκογλου, υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης. Αναλυτικά αναφέρει το Δελτίο Τύπου:
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ήρθε η ώρα των αποφάσεων και των δράσεων. Τώρα!
Προτείνουμε: Δέκα (10) μέτρα για το Περιβάλλον και το Δάσος!
1. Αποκατάσταση κατά προτεραιότητα των χώρων αναψυχής στο δάσος. Άμεση πρόνοια για την αποκατάσταση των δασικών χώρων αναψυχής (Λουτρά Τραιανούπολης, Άβαντας, Αισύμη, Λεπτοκαρυά, Μελία κ.α.), ώστε να ενισχυθεί η προσέλευση επισκεπτών, σχολικών μονάδων, οικολογικών οργανώσεων, φυσιολατρών, καθώς επίσης και η διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων.
2. Οργανωμένη περισυλλογή δέντρων: Ενημέρωση των δημοτών Αλεξανδρούπολης για την περισυλλογή των καμένων δέντρων από τα δάση υπό την επιμέλεια του Δασαρχείου και των δασικών Συνεταιρισμών. Συστήνουμε τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής για τη λεπτομερή καταγραφή των δέντρων, καθώς επίσης και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα, ώστε οι πολίτες, οι υπηρεσίες και οι θεσμοί να έχουν μία σαφή εικόνα για την εξέλιξη των εργασιών.
3. Διερεύνηση και κατόπιν σύνταξη μελετών με σκοπό τον προσδιορισμό των κατάλληλων σημείων για τη δημιουργία μικρών υδροταμιευτήρων. Αυτές οι υποδομές θα έχουν υποστηρικτικό ρόλο στις ανάγκες πυρόσβεσης σε έκτακτες περιπτώσεις και θα λειτουργούν ως εναλλακτικές μορφές ύδρευσης και άρδευσης καλλιεργειών.
4. Άμεση επαναχάραξη σε όλα τα περιπατητικά μονοπάτια για την προσέλκυση των φίλων της πεζοπορίας και της ορειβασίας, με παράλληλη διεξαγωγή διάφορων αθλητικών δραστηριοτήτων στο δάσος, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του εναλλακτικού τουρισμού φυσιολατρείας που θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική τόνωση των οικισμών της περιοχής.
5. Επανασχεδιασμός της στρατηγικής αντιμετώπισης των επικίνδυνων φυσικών φαινομένων. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε δράσεις όπως:
a. Οργανωμένη εκκένωση κατοικημένων περιοχών με διαβάθμιση αναλόγως του επιπέδου επικινδυνότητας του φυσικού φαινομένου.
b. Ψηφιακός γεωγραφικός προσδιορισμός όλων των σημείων υδροληψίας για τις δυνάμεις πυρόσβεσης.
c. Επανέλεγχος και παρεμβάσεις σε όλες τις αντιπυρικές ζώνες
d. Ενδυνάμωση του εθελοντισμού μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης
e. Εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας για τους κατοίκους
6. Ένταξη στο πλαίσιο πρόληψης και των κατοικημένων αστικών περιοχών και οικισμών, όπως δημοτικά πάρκα αναψυχής καθώς και κάθε άλλη περίπτωση ύπαρξης ιδιωτικών χώρων όπου υπάρχει συγκέντρωση δέντρων π.χ. ελαιώνες, καλλιέργειες οπωροφόρων, αμπελώνες κλπ.
7. Παροχή κινήτρων και ενίσχυση επιχειρήσεων που σχετίζονται με το δάσος, όπως οι αγροτουριστικοί ξενώνες, οι μελισσοκόμοι, υλοτόμοι κ.α.
8. Παροχή κινήτρων για τη δημιουργία φυτωρίων που θα υποστηρίξουν τις αναδασώσεις οι οποίες θα προγραμματιστούν με τη συνεργασία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και των αρμοδίων αρχών.
9. Άμεση χρηματοδότηση για προμήθεια εξοπλισμού πυρόσβεσης.
10. Ψηφιοποίηση του πλαισίου σχεδιασμού πρόληψης, αντιμετώπισης και κατάρτισης.
ΑΡΧΗ για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης
Σταύρος Σταυράκογλου