Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Τα προβλήματα της Αλεξανδρούπολης – Η καθημερινότητα σε πρώτο πλάνο

Ακόμη δεν έχουμε συνέλθει από την τρομακτική εμπειρία της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή μας και ούτε έχουν υπολογιστεί ακριβώς οι επιπτώσεις της καταστροφής. Όμως, έχουμε εισέλθει ήδη στην προεκλογική περίοδο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το ζήτημα των πυρκαγιών θα συζητηθεί, ελπίζουμε, από τους υποψηφίους όλων των παρατάξεων, αλλά παραμένουν και όλα τα υπόλοιπα που απασχολούν διαχρονικά τους δημότες.

Η αλήθεια είναι οτι έχουμε συνηθίσει σε όλες τις προεκλογικές περιόδους να ακούμε μεγάλα λόγια και μεγαλεπίβολα σχέδια από τους υποψηφίους δημάρχους και συμβούλους. Πολλές φορές η ορολογία που χρησιμοποιούν είναι τόσο εξειδικευμένη, που οι απλοί πολίτες δεν την κατανοούν και καταλήγουν να μην δίνουν σημασία.

Κι όμως, τα πράγματα είναι απλά. Τα όρια της εξουσίας κάθε θεσμού στην Ελλάδα, είναι προκαθορισμένα. Ένας Δήμος έχει τα δικά του ζητήματα να διαχειριστεί και η εμπλοκή του με την “υψηλή πολιτική”, προφανώς δεν πρόκειται να έχει ορατό και μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Εμείς, πριν αρχίσουν οι πυρκαγιές, ρωτήσαμε είκοσι δημότες της Αλεξανδρούπολης (δέκα άνδρες και δέκα γυναίκες), να μας πουν τη γνώμη τους για τα πέντε σημαντικότερα ζητήματα που τους απασχολούν στον Δήμο. Δεν ζητήσαμε θετικές ή αρνητικές γνώμες για την υφιστάμενη κατάσταση. Απλά μια κατάθεση απόψεων για τη σημασία κάποιων θεμάτων. Οπωσδήποτε βέβαια, δεν πρόκειται για δημοσκόπηση επιστημονικών προδιαγραφών και πρέπει αυτό να διευκρινιστεί απόλυτα. Είναι μια απλή καταγραφή της άποψης είκοσι ενεργών οικονομικά και κοινωνικά Αλεξανδρουπολιτών, που ζουν στον αστικό ιστό.

Ιδού λοιπόν το αποτέλεσμα:

15/20 Καθαριότητα-απορρίμματα (δημόσιοι χώροι και αποκομιδή) 75%

14/20 Στάθμευση (παρανομίες και νέοι χώροι) 70%

12/20 Κατάσταση δρόμων (ασφαλτοστρώσεις και λακούβες) 60%

11/20 Πεζοδρόμια (καθαριότητα και καταλήψεις) 55%

7/20 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (συμφόρηση σε ώρες αιχμής) 35%

7/20 Ηχορύπανση (έλεγχος επαγγελματιών και δικύκλων) 35%

6/20 Πάρκα – πράσινο (συντήρηση και επέκταση) 30%

5/20 Ανεργία (αρωγή επιχειρηματιών και επενδυτών) 25%

5/20 Ποδηλατόδρομοι (συντήρηση και επέκταση) 25%

4/20 Αθλητικές υποδομές (νέα γήπεδα για ομαδικά αθλήματα) 20%

4/20 Σχολικά κτίρια (συντήρηση και επέκταση) 20%

4/20 Λαϊκή αγορά (μόνιμες και σύγχρονες εγκαταστάσεις) 20%

3/20 Αστική συγκοινωνία (περισσότερα δρομολόγια εντός πόλης) 15%

3/20 Πολιτιστικές εκδηλώσεις (ανοιχτές για το κοινό) 15%

Τελικά, τα απλά προβλήματα της καθημερινότητας είναι ξεκάθαρα και ίσως δεν δίνεται η ανάλογη προσοχή στην αντιμετώπισή τους. Καλά τα οράματα και οι περισπούδαστες αναλύσεις για το (μακρινό) μέλλον, καλύτερη όμως η προτεραιότητα στη διαχείριση του σήμερα.
Γι’ αυτά θέλουν να ακούσουν οι δημότες, ώστε να επιλέξουν ποιόν θα εμπιστευθούν με την ψήφο τους.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη