Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Τα όρνια του Νέστου υποδέχθηκαν στην παρέα τους ένα νέο μέλος

Στις 29.12.23 το Δασαρχείο Σταυρούπολης σε συνεργασία με το Δασαρχείο Διδυμοτείχου, το Κέντρο περίθαλψης «Δράση για την Άγρια Ζωή», τον ΟΦΥΠΕΚΑ και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, απελευθέρωσε στην περιοχή των στενών του ποταμού Νέστου, ένα νεαρό όρνιο.

Το πουλί είχε βρεθεί, σε κακή κατάσταση, στις 28.10.23 στον Οικισμό “Αζάπικο” της Σιθωνίας στην Χαλκιδική, από τους υπαλλήλους της τοπικής μονάδας Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ. Ήταν εμφανώς εξασθενημένο, υποτονικό, υποσιτισμένο και με ελάχιστο σωματικό βάρος έχοντας πλέον απολέσει την ικανότητα πτήσης.

Αμέσως παραδόθηκε στο Κέντρο περίθαλψης “Δράση για την Άγρια Ζωή” όπου δέχθηκε την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα και κατάφερε να αναρρώσει πλήρως. Το σωματικό του βάρος επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα και μαζί επέστρεψε η θέληση για ζωή. Η στιγμή για την επανένταξή του στο φυσικό περιβάλλον είχε έρθει.

Η καταλληλότερη θέση για την απελευθέρωση του εντυπωσιακού αυτού πλάσματος, κρίθηκε ότι ήταν η περιοχή των στενών του Νέστου καθώς φιλοξενεί ήδη περισσότερα από είκοσι όρνια ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζεται συστηματικά από το Χώρο Τροφοδοσίας Αρπακτικών Πτηνών που εγκαταστάθηκε με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος “INTERREG Ελλάδα – Βουλγαρία“ και λειτουργεί με μέριμνα του Δασαρχείου Σταυρούπολης στην περιοχή των Λιβερών Ξάνθης, παρέχοντας άφθονη και ασφαλή τροφή σε όλα τα πτωματοφάγα αρπακτικά τόσο του Νέστου όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Το πουλί έδειχνε στην αρχή διστακτικό και αποπροσανατολισμένο αρνούμενο να εγκαταλείψει την ασφάλεια του Χώρου Τροφοδοσίας που το Δασαρχείο είχε φροντίσει να εφοδιαστεί με μεγάλη ποσότητα τροφής. Τότε όμως ανέλαβε δράση η ομάδα των όρνιων. Ένα νεαρό συνομήλικό του, προσγειώθηκε σύντομα δίπλα του για να το καλωσορίσει και να το ενθαρρύνει να πετάξει μαζί του. Χρειάστηκε να επαναλάβει την προσπάθεια τρεις φορές οπότε την επόμενη ημέρα το όρνιο ακολούθησε τον νέο του φίλο και αφού έφαγαν παρέα, πέταξαν προς τις κρημνώδεις πλαγιές που διαμορφώνουν το επιβλητικό τοπίο του φαραγγιού του Νέστου.

Τα πράγματα είχαν εξελιχθεί ιδανικά. Είχε αρχίσει να πετά ενώ πλέον ήταν μέλος της ομάδας.

“Εάν ποτέ το συναντήσετε, μην παραλείψετε να του μεταφέρετε ότι οι ευχές μας θα το συνοδεύουν για όλη του τη ζωή. Για να το γνωρίσετε τοποθετήσαμε μεταλλικό δακτυλίδι στο δεξί του πόδι με αριθμό “Μ900522 ZOOL. MUS. ATHENS”, πλαστικό πράσινο δακτυλίδι με λευκούς χαρακτήρες στο αριστερό πόδι με την ένδειξη “HCA”, και κίτρινη ετικέτα σήμανσης (wing tag) με πράσινους χαρακτήρες στη δεξιά φτερούγα και την ένδειξη “HCA”. Τέλος το εφοδιάσαμε με πομπό δορυφορικής παρακολούθησης (gps).”

Το όνομά του είναι «Γιάννης» «Giannis».

Για το Δασαρχείο Σταυρούπολης

Παναγιώτης Μιχ. Βαφείδης
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, M.Sc.

Πηγή: dasarxeio.com

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email