Τα superfoods τα ξεχωρίζουν οι ειδικοί σε θέματα διατροφής επειδή περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά.
Φυσικά, τα καλύτερα superfoods είναι και τα πιο φρέσκα και το να τα καταναλώνετε στην εποχή τους σημαίνει ότι τα οφέλη είναι περισσότερα, καθώς και η γεύση και η υφή τους είναι πιο καλή.
Και μπορεί το φθινόπωρο η αγορά φρούτων και λαχανικών να μοιάζει λίγο πιο φτωχή, τώρα όμως είναι η κατάλληλη εποχή για να καταναλώσετε μερικές από τις καλύτερες υπερτροφές.
Κολοκύθα
Μία από τις κορυφαίες υπερτροφές της σεζόν. «Οι κολοκύθες είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη C. Είναι όμως υψηλότερη σε βιταμίνη Α, με μόλις μισό φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας να περιέχει το 104% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας για έναν ενήλικα. Αυτό είναι ένα σημαντικό βοήθημα για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού και για την καταπολέμηση των λοιμώξεων», λέει στο Real Simple η Κρίστεν Λόρεντζ, διαιτολόγος και διατροφολόγος.
Κολοκυθόσποροι
Απολαύστε τα διατροφικά οφέλη από την εσωτερική υπερτροφή της κολοκύθας: τους σπόρους κολοκύθας. Περίπου 30 γραμμάρια σπόρων κολοκύθας αποδίδει το 25% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ψευδαργύρου. Οι σπόροι κολοκύθας είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου. Ένας ενήλικας μπορεί να πάρει σχεδόν το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης από το ένα τέταρτο του φλιτζανιού. Οι σπόροι κολοκύθας είναι επίσης μια θαυμάσια πηγή φυτικών ινών, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την υποστήριξη της λειτουργίας του εντέρου, της υγείας της καρδιάς, ενώ δρουν και ενάντια στις φλεγμονές.
Μήλα
Κάθε μήλο έχει περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών, το 20% της συνιστώμενης πρόσληψης φυτικών ινών για την ημέρα, συν βιταμίνη C και κάλιο.
Ρόδι
Το ρόδι είναι η καλύτερη υπερτροφή όταν είναι στην εποχή του. Διαθέτει αντιοξειδωτικά, πρεβιοτικές ίνες, πολυφαινόλες και βιταμίνη C γεγονός που τα καθιστά πολύ καλή τροφή για την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης. Ωφελούν επίσης και την καρδιά καθώς φαίνεται να προστατεύουν τη χοληστερόλη από την οξείδωση και την ανάπτυξη πλακών στις αρτηρίες.
Λαχανάκια Βρυξελλών
Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με υγιεινά λαχανικά όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο. «Αυτά περιέχουν μια φυσική φυτική ένωση που ονομάζεται σουλφοραφάνη», λέει η η Τζένιφερ Χάουζ, διαιτολόγος. «Πρόκειται για ένα φυτοχημικό που έχει νευροπροστατευτικές και αντικαρκινικές επιδράσεις στην υγεία. Με 0,7 γραμμάρια φυτικών ινών ανά λαχανάκι Βρυξελλών, μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον ημερήσιο στόχο μας σε φυτικές ίνες: 25 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες και 38 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες. Ενώ προάγει την υγεία του εντέρου, η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να προστατεύσει από την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου και διαβήτη τύπου 2».
ΠΗΓΗ : iefimerida