Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Τετάρτη 3 Απριλίου οι πληρωμές ΕΛΓΑ μαζί με την κρατική αρωγή – Πότε θα δουν τα χρήματά τους οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί του δήμου Αλεξανδρούπολης

Λίγη υπομονή πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί που περιμένουν να αποζημιωθούν, ανάμεσα σε αυτούς και οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί του δήμου Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι 8 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και αφού είχαν μεσολαβήσει δεσμεύσεις, κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις, υπεγράφη η ΚΥΑ για την καταβολή του 50% της αποζημίωσης που δικαιούνται.

Αναβολή μιας εβδομάδας φέρνει τελικά ο ΕΛΓΑ για την πληρωμή των αποζημιώσεων φυτικής και ζωικής παραγωγής έτους 2023, επικαλούμενος προβλήματα με το πληροφοριακό του σύστημα, ενώ σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση από τον επικεφαλής του Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζο, να αναφέρει πως το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί ανέρχεται σε 60 εκ. ευρώ.

Η προσεχής Τετάρτη 3 Απριλίου είναι η επικρατέστερη ημερομηνία πίστωσης των αποζημιώσεων, ενώ μαζί με τα 60 εκ. θα πληρωθούν και τα 15 εκ. από την Κρατική Αρωγή για ζημιές από τις πυρκαγιές του 2023, που αφορά και στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Για την πληρωμή της ερχόμενης Τετάρτης, αναμένεται παραγωγοί οι οποίοι δεν έχουν διευθετήσει την εξόφληση της ειδικής εισφοράς, να μείνουν εκτός αυτού του δεύτερου γύρου καταβολής αποζημιώσεων. Μάλιστα, όσον αφορά στο ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την καταβολή της ειδικής εισφοράς, ο κύριος Λυκουρέντζος δίνει λίγες πιθανότητες, αφού το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει σε 104 εκ. τις οφειλές των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ, πιέζοντας ώστε να κλείσει η τρύπα αυτή.

Έχοντας ήδη καταβάλει τα 70 εκ. για ζημιές ζωικής και φυτικής παραγωγής έτους 2023 τον Φεβρουάριο και εφόσον πληρωθούν επιπλέον 60 εκ. αυτήν την εβδομάδα, τότε απομένει ακόμα μια δόση ύψους 80 εκ. ευρώ, με την γραμμή από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να θέλει τον ΕΛΓΑ να έχει κλείσει τις υποχρεώσεις του 2023 εντός του πρώτου εξαμήνου, δηλαδή μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email