Την Ελληνίδα Πομάκα Εμινέ Μπουρουτζή…Πρότειναν οι Αμερικανοί για το (International Women of Courage)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Τη δράση της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, Εμινέ Μπουρουτζή, η οποία ήταν υποψήφια για το φετινό Διεθνές Βραβείο Θάρρους Γυναικών (International Women of Courage) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ύστερα από πρόταση της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα, εξήρε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, σε διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή τη  Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Η Εμινέ Μπουρουτζή υπήρξε ατρόμητη υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την κοινότητα των Πομάκων στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια επιδιώκοντας ν’ αυξήσει την πρόσβαση -ιδίως για τις γυναίκες- σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης», σημείωσε ο κ. Πάιατ, υπογραμμίζοντας ότι έχει επίσης συμβάλει στην οικονομική ένταξη των Πομάκων και της ευρύτερης κοινότητας της μουσουλμανικής μειονότητας της περιοχής.

Η Εμινέ Μπουρουτζή έχοντας κατορθώσει να υπερκεράσει κάθε εμπόδιο κατάφερε, όπως υπογράμμισε ο κ. Πάιατ, να αγγίξει τις ζωές χιλιάδων Πομάκων κι επέτρεψε στις γυναίκες της κοινότητάς της να ξεπεράσουν βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις και στερεότυπα.

Έχει επίσης αναλάβει και πρωτοβουλίες για την προώθηση της απασχόλησης και της ευημερίας των γυναικών της πομακικής κοινότητας και έχει φέρει ομάδες ψυχολόγων και γιατρών σε χωριά για να βοηθήσει τις γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη και άλλα προβλήματα υγείας.

«Είμαστε υπερήφανοι που προτείναμε την Εμινέ για το φετινό βραβείο για να αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά, την προσωπική θυσία, το όραμα και το θάρρος της», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης, ευχαριστώντας την για όσα κάνει για να εμπνεύσει τους συμπολίτες της.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης χαρακτήρισε μεγάλη τιμή και δικαίωση του συλλόγου την υποψηφιότητά της για το βραβείο, υπογραμμίζοντας ότι κυριότερος στόχος της δράσης του είναι η διαφύλαξη, διάσωση και ανάδειξη πομακικού πολιτισμού και παράδοσης.

«Θέλω να μοιραστώ αυτή τη στιγμή με όλους τους Πομάκους και όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης», σημείωσε η κ. Μπουρουτζή.

Πηγή: veteranos.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin