Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Την Ελληνική Βουλή εκπροσώπησε στη Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ο Σταύρος Κελέτσης

Ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης, με τους συναδέλφους του Δημήτρη Καιρίδη και Γιώργο Ψυχογιό εκπροσώπησαν το ελληνικό Κοινοβούλιο στη σημερινή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, που συνδιοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη Σλοβενική Προεδρία.

Η συζήτηση, στην οποία μετείχαν τόσο ο Πρόεδρος του Ε.Κ. όσο και Επίτροποι και υψηλόβαθμα στελέχη των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεξήχθη σε δυο ενότητες. Η 1η είχε θέμα : «Πολυδιάστατη συνεργασία στη σφυρηλάτηση συνεργασιών μετανάστευσης με τρίτες χώρες», ενώ η 2η: «Η Εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης και του ασύλου στην ΕΕ ένα χρόνο μετά την πρόταση του Νέου Συμφώνου».

Ο κ. Σταύρος Κελέτσης στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της πρώτης ενότητας τόνισε -μεταξύ άλλων- τα εξής:

  • Θα πρέπει ως Ένωση να προχωρήσουμε στην εκπόνηση ειδικών Σχεδίων Δράσης – κάτι πάνω στο οποίο εργάζεται η ευρωπαϊκή επιτροπή – με πολύ συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής που αφορούν τις χώρες αυτές (τις τρίτες χώρες), που θα προβλέπουν συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των μέτρων. Με απλά ευχολόγια και γενικές διακηρύξεις καλών προθέσεων δεν επιλύονται τα πολύπλοκα προβλήματα όπως αυτό.
  • Θα πρέπει να προνοήσουμε και να ομονοήσουμε στην πρόβλεψη ενός μηχανισμού και συστήματος γενικών κυρώσεων που θα αφορούν τις όμορες με την Ένωση χώρες, που εργαλειοποιούν κάθε φορά το μεταναστευτικό. Αλλά κυρώσεις θα πρέπει να επιβάλλονται και στις περιπτώσεις εκείνες χωρών που δεν εφαρμόζουν τις σχετικές συμφωνίες που έχουν ήδη  συνάψει με την Ευρώπη.
  • Η χώρα μου είναι σύμφωνη με την δημιουργία ενός Κοινού μηχανισμού επιστροφών στις χώρες τους, σε συνδυασμό με τη θέσπιση θετικών και αρνητικών κινήτρων προς τις χώρες προκειμένου να συνεργάζονται, αφού συνήθως αυτές δείχνουν απροθυμία, ένας από τους λόγους που είναι χαμηλά τα ποσοστά επανεισδοχής (36%). Θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις σχέσεις με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης. Όχι μόνο της Αφρικής αλλά και με τις χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
  • Συνεργασία – ενίσχυση – παροχή κινήτρων στις τρίτες χώρες για αποφασιστικότερη και αποτελεσματικότερη  αντιμετώπιση και πάταξης των κυκλωμάτων διακίνησης λαθραίων μεταναστών, και εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου.
  • Φυσικά τόσο ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και των Εθνικών Κοινοβουλίων μπορεί να είναι σημαντικός στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και κατανόησης με τα κοινοβούλια τρίτων χωρών.
  • Kλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού είναι η ειλικρινής συνεργασία και η κοινή δράση όλων των χωρών της Ένωσης.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email