Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Την Τετάρτη στον Έβρο ο Υπηρεσιακός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη – Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για τις μεταναστευτικές ροές στον Έβρο

Ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα της διακίνησης μεταναστών σε νησίδες του Έβρου συγκάλεσε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε ανακοίνωσή της χθες, η υπηρεσιακή κυβέρνηση επισήμανε ότι έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Βασίλειος Σκουρής, ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλειος Κασκαρέλης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Δανιήλ Εσδράς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και ανώτατα στελέχη της Διοίκησης.

Στη Θράκη μεταβαίνει στο μεταξύ αύριο Τρίτη ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αύριο ο υπουργός θα μεταβεί σε Θεσσαλονίκη, Ξανθή και Κομοτηνή, ενώ την Τέταρτη θα μεταβεί στον Έβρο στη σκιά της κινητικότητας ομάδων παράτυπων μεταναστών σε τούρκικο έδαφος απέναντι από τον φράχτη και του απεγκλωβισμού δεκάδων μεταναστών από νησίδα στην περιοχή Μαράσια.

Σημειώνεται ότι ο Χαράλαμπος Λαλούσης μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, και για τρία χρόνια, κατείχε τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, επομένως έχει εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στον Έβρο. 

Πρόκειται για συντονισμένο σχέδιο οργανωμένο από κύκλωμα για την προώθηση στην Ελλάδα δεκάδων παράτυπων μεταναστών στα σύνορα του Έβρου. Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της συνοριοφυλακής, παρατηρείται έντονη κινητικότητα μεταναστών στα τούρκικα εδάφη, με μετακινήσεις ατόμων υπό την εποπτεία, αλλά και το συντονισμό της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. 

Οι 91 μετανάστες, Κούρδοι Γεζιντί, βρίσκονταν σε νησίδα στον Έβρο στην περιοχή Μαράσια. Στους μετανάστες, που είναι καλά στην υγεία τους, δόθηκαν ρούχα, φαγητό και πρώτες βοήθειες πριν μεταφερθούν στο Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) Ορεστιάδας. Οι περισσότεροι είναι γυναικόπαιδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, προωθήθηκαν στο ελληνικό έδαφος από διακινητή.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη