Δ.Παπαδόπουλος: «Οι εργαζόμενοι καταρρέουν και η Αλεξανδρούπολη έχει αρχίσει να βρωμάει»

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Παράσταση διαμαρτυρίας καταθέτοντας και ψήφισμα έκαναν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρα οι εργαζόμενοι του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Η έλλειψη προσωπικού κυρίως στον τομέα της καθαριότητας έχει φέρει εκτός ορίων την κατάσταση με πολλούς εργαζόμενους να δηλώνουν ότι δεν αντέχουν πλέον και αυτό έχει αρχίσει να φαίνεται στην καθαριότητα της πόλης.

 Οι εργαζόμενοι ζήτησαν κινητοποίηση από την Δημοτική Αρχή ώστε να διεκδικηθούν προσλήψεις από το Υπουργείο. Σε αυτό συμφώνησαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, με τον Δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη να περιγράφει την κατάσταση λέγοντας πως από τους  437 εργαζόμενους που προβλέπονται στον εσωτερικό οργανισμό, σήμερα απασχολούνται μόνο 312, δηλαδή 120 λιγότεροι. Ανέφερε ότι το 2020, από τις 18 θέσεις που αιτήθηκε ο Δήμος από το αρμόδιο υπουργείο, εγκρίθηκαν μόλις 2 προσλήψεις, το 2021 έγινε αίτημα για 19 προσλήψεις κι εγκρίθηκαν 3 και το 2022 ζητήθηκαν 23 και εγκρίθηκαν 4. Όσον αφορά την κινητικότητα, είπε ότι ανοίγονται  θέσεις αλλά δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον. Ο Δήμαρχος επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Προέδρου των εργαζομένων πως από Σεπτέμβριο η ΔΕΥΑΑ θα έχει πρόβλημα επιβίωσης, λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων.

Δημήτρης Παπαδόπουλος «Η πόλη αρχίζει να βρωμάει»

Τον λόγο πήρε πρόεδρος των εργαζομένων Δημήτρης Παπαδόπουλος ο οποίος είπε ότι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ολόκληρος ο Δήμος έχει μόλις έναν υδραυλικό. Θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση που αρχίζει να έρχεται αναφέρθηκε στην καθαριότητα λέγοντας ότι «η πόλη έχει αρχίσει να βρωμάει» και πλέον οι εργαζόμενοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και είναι αγανακτισμένοι.

«Δεν θέλετε να μας ακούτε, στην καθαριότητα δεν έχουν πάρει άδεια φέτος και δεν προβλέπεται να πάρουν. Η πόλη αρχίζει να βρωμάει. Τα νέα απορριμματοφόρα είναι ένα καλό βήμα, όμως υπάρχουν εργαζόμενοι για να τα δουλέψουν και άλλοι για να βγάλουν τις μισθοδοσίες; Έκλεισαν 3 παιδικοί σταθμοί τα τελευταία χρόνια, ενώ απέμειναν 3 υπάλληλοι στα νεκροταφεία.. Ντρεπόμαστε κι εμείς που τους ακούμε να μας λένε τα παράπονά τους», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο λέγοντας μάλιστα ότι δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την υπηρεσία καθαριότητας, παρά μόνο πριν τις εκλογές. Ο Δήμαρχος απάντησε στην προσωπική μομφή ότι «την επισκέπτεται (την υπηρεσία καθαριότητας) χωρίς την δική του παρουσία».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στον νόμο ‘1 αποχώρηση/συνταξιοδότηση – 1 πρόσληψη’ που είναι σε ισχύ από το 2018, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα 1000 άτομα που έχουν αποχωρήσει από τους Δήμους έχουν προσληφθεί σε άλλους τομείς, όπως στρατό και αστυνομία.

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας: «Ευθύνες για την κατάσταση έχει η προηγούμενη δημοτική αρχή με τους διμηνίτες»

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ηλίας Δαστερίδης  επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία όπως είπε τηρούσε «πελατειακή τακτική με τους διμηνίτες από την περιοχή Τέρμα Άβαντος, χωρίς να τους έχει καν συμβάσεις και οι οποίοι δικαιώθηκαν στα δικαστήρια». Τόνισε επίσης ότι «Το καθεστώς αυτό το σταμάτησε η τωρινή δημοτική αρχή προχωρώντας οχτάμηνες συμβάσεις  και αυτή τη στιγμή εργάζονται 60 άτομα ως συνοδοί απορριμματοφόρων, 60 άτομα προσλήφθηκαν με την νομοθεσία λόγω covid και ακόμη 20 άτομα επίσης 8μηνα μέσω της πολιτικής προστασίας».

Στο πλευρό των εργαζομένων οι παρατάξεις

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γκότσης (λόγω απουσίας του επικεφαλής Βαγγέλη Λαμπάκη) απόρησε για την θέληση των εργαζομένων να φύγουν από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης μέσω της κινητικότητας και την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ενδιαφέρον από εργαζόμενους σε άλλες υπηρεσίας να μετακινηθούν στον Δήμο, ενώ σχολίασε και την αποχώρηση του Δημάρχου από την συζήτηση αμέσως μετά την τοποθέτησή του.

Η δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκη Δραμανίδου σημείωσε πως η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 20 χρόνια, που στόχο έχουν την παράδοση υπηρεσιών και παροχών σε ιδιώτες.

Συνοδός απορριμματοφόρου: «Δεν ντρέπομαι για τη δουλειά που κάνω, αλλά που φτάσαμε ως εδώ»

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση ενός συνοδού απορριμματοφόρου που επεσήμανε για ακόμα μία φορά ότι δεν ξέρουν τί σημαίνει ρεπό και άδεια λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν  αντέχουμε άλλο, δεν μπορούμε.. Νιώθουμε ότι καταρρέουμε. Στο κομμάτι της καθαριότητας όλα βασίζονται κυρίως στο φιλότιμο των εργαζομένων…»

Το ψήφισμα του Σωματείου Εργαζομένων

Το ψήφισμα των εργαζομένων πέρασε ομόφωνα και το θέμα των προσλήψεων θα συζητηθεί ξεχωριστά σε επόμενη συνεδρίαση.
«Η ελλιπής εφαρμογή της νομοθετικής αναστολής των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού (για κάθε μια αποχώρηση μια πρόσληψη) τηρείται επιλεκτικά. Μέσα στις επιλογές δεν είναι οι υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιθέτως είναι τα σώματα ασφαλείας  (αστυνομία – στρατός) που η κυβέρνηση επιλέγει να στελεχώσει επαρκώς. Με αποτέλεσμα οι ελλείψεις στην Τ.Α. να είναι τραγικές. Παράλληλα δε, οι αυξημένες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης  έχουν μειώσει κατά 50% περίπου τις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων του Δήμου μας, ήτοι κατά 1.3 των υπηρετών προσωπικό μας την τελευταία δεκαετία.

Η εξέλιξη αυτή περιάγει τις υπηρεσίες μας σε εντελώς οριακή κατάσταση ως προς τη συνέχιση της λειτουργίας τους καθώς τα κενά εντοπίζονται στα πλέον σημαντικά για την δημόσια υγεία τμήματά μας αλλά και σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου μας. Ως σύλλογος Εργαζομένων δια της παρούσης κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Για την δραματική έλλειψη προσωπικού την οποία αντιμετωπίζουμε και η οποία απειλεί την συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας των νευραλγικών υπηρεσιών που παρέχει ο δήμος στους δημότες και επισκέπτες της περιοχής μας.
Αξιότιμοι κύριοι σύμβουλοι λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και λόγω της εύρυθμης και εξαντλητικής εργασιακής πίεσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι ζητάμε επειγόντως να λάβετε μέτρα ώστε να ώστε να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης του προσωπικού και την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων με παράλληλη πίεση προς την κυβέρνηση και τι αρμόδιο υπουργείο προβάλλοντας και τονίζοντας τις υφιστάμενες ελλείψεις και διεκδικώντας την άμεσα και ουσιαστική αναπλήρωση των κενών οργανικών θέσεων εργασίας στο Δήμο μας».

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin