Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Τι απάντησε ο Τριαντόπουλος στον Παλακίδη για την εξαίρεση των επιχειρήσεων της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης από το ‘mybusinesssupport’

Απάντηση έδωσε, αλλά σίγουρα δεν ικανοποίησε… Οι ξενοδόχοι της Θράκης δεν έχασαν την ευκαιρία και έθεσαν το ζήτημα στον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Τριαντόπουλο κατά την πρόσφατη παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη, αλλά θα επιθυμούσαν να έχουν άλλη αντιμετώπιση.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Παλακίδης βρέθηκε στην ανοιχτή – συζήτηση που διοργανώθηκε με την συμμετοχή των φορέων του Έβρου ενώπιον του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη και εξέφρασε το παράπονο των Ξενοδόχων, για τον αποκλεισμό των τουριστικών καταλυμάτων των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης από την στήριξη των ειδικών σχημάτων και την μη πρόσβαση των ιδιοκτητών τους στην πλατφόρμα ‘mybusinesssupport’.

Να υπενθυμίσουμε, πως βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης επιχειρήσεις που επλήγησαν δύνανται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης για τις οικονομικές απώλειες που υπέστησαν από τις πυρκαγιές Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2023, από την οποία, ωστόσο εξαιρούνται τα τουριστικά καταλύματα που εδρεύουν στην Δημοτική Ενότητα Αλεξανδρούπολης, όπως και της Σαμοθράκης, τα οποία ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος δέχτηκαν εξίσου μεγάλο πλήγμα από τις πυρκαγιές.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης εξήγησε στον αρμόδιο υπουργό το στρεβλό της απόφασης, τονίζοντας πως και τα ξενοδοχεία της Δημοτικής Ενότητας Αλεξανδρούπολης εκκενώθηκαν, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για την φήμη τους, ενώ στην περίπτωση της Σαμοθράκης υπήρξε πολυήμερο πρόβλημα ηλεκτροδότησης επίσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία επιχειρήσεων του νησιού, και όχι μόνο.

Ο Σύνδεσμός Ξενοδόχων Θράκης ανέφερε, πως και με επιστολή του τις προηγούμενες ημέρες ζητούσε την άμεση διόρθωση της απόφασης, ώστε και τα ξενοδοχεία της Δημοτικής Ενότητας Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, να μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας, με προδιαγραφές και συνθήκες που θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα.

Όπως τόνισε, ο κύριος Παλακίδης το ζητούμενο αφορά στο να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και γι’ αυτές τις επιχειρήσεις, ώστε να καταθέσουν τις αιτήσεις τους και όταν προσκληθούν να αποδείξουν το οικονομικό πλήγμα που υπέστησαν, στον βαθμό που αυτό βέβαια μπορεί να αποτιμηθεί.

Ο ίδιος έκανε λόγο για λογικό αίτημα, υποστηρίζοντας επίσης, πως στο συγκεκριμένο ΦΕΚ εξαιρούνται και άλλοι τομείς της οικονομίας που επίσης επλήγησαν όπως αυτοί της εστίασης, του εμπορίου, συνολικά η τοπική οικονομία της περιοχής, υπογραμμίζοντας πως το τουριστικό προϊόν αποτελείται από πολλούς παράγοντες και συμμέτοχους, όχι μόνο τα τουριστικά καταλύματα, οι οποίοι επίσης εξαιρούνται.

Ο κύριος Τριαντόπουλος άκουσε πολύ προσεκτικά τον κύριο Παλακίδη και δεν απέφυγε να του δώσει την σχετική απάντηση, λέγοντας ξεκάθαρα και κατηγορηματικά πως, εστίασαν εκεί όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, μακάρι είπε χαρακτηριστικά, να υπήρχαν περισσότεροι πόροι και να μπορούσαν να καλυφθούν όλοι, όμως μετρήθηκαν οι επιπτώσεις που είχαν οι επιχειρήσεις από τις φωτιές αλλά και η δυναμική που φέρει η καθεμία ξεχωριστά στην περιοχή που βρίσκεται και δραστηριοποιείται. Αλλιώς είναι οι συνθήκες στην Δαδιά και στις Φέρες και αλλιώς στην Αλεξανδρούπολη. Αλλιώς ανακάμπτει μια επιχείρηση στο Σουφλί και αλλιώς στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, διευκρινίζοντας, πως όλες οι επιχειρήσεις δεν έχουν τις ίδιες αντοχές για την αναστροφή μιας δύσκολης κατάστασης, συνεπώς υπάρχει ιεράρχηση και προτεραιοποίηση. Άρα μέσα από αυτήν την διαδικασία θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με άλλες, αν και βίωσαν το ίδιο γεγονός.

Όπως τονίζεται, σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά και την υποστήριξη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει έμπρακτα την στήριξη των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023. Έτσι, από την Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, άνοιξε η πλατφόρμα ‘mybusinesssupport’.

Διευκρινίζεται ότι το σχήμα ενίσχυσης θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Την πρώτη φάση η οποία άνοιξε την 1η Μαΐου 2024 και αφορά στην υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τη δεύτερη φάση η οποία θα υλοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης. Οι προϋποθέσεις υπαγωγής, οι περαιτέρω λεπτομέρειες για τη μορφή της ενίσχυσης, το ύψος, η μεθοδολογία προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία υποβολής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και κάθε άλλο συναφές ζήτημα θα καθοριστούν στη δεύτερη φάση, με επόμενη απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα παραμείνει ανοιχτή ως την 31η Μαΐου 2024.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη