Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Τι είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και για τα έργα που δρομολογούνται για την Σαμοθράκη

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την διάρκεια της διεξοδικής του παρουσίασης των 13 σημαντικών έργων που αλλά βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα δρομολογούνται προς υλοποίηση στην περιφερειακή ενότητα του Έβρου, δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στις παρεμβάσεις που αφορούν στην Σαμοθράκη.

Το πρώτο έργο είναι η κατασκευή λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου στη Σαμοθράκη, ύψους 4 εκ. ευρώ. Το αποτέλεσμα της θεομηνίας του Σεπτεμβρίου του 2017 είναι γνωστό, όπως είπε ο κύριος Σταϊκούρας. Το έργο μπορεί να διαχωριστεί σε δύο τμήματα στο καθαυτό έργο της λιμνοδεξαμενής και στα έργα τροφοδοσίας και υδροληψίας. Είναι ήδη δυνατή η πλήρωση της λιμνοδεξαμενής αφού έχουν κατασκευαστεί τα έργα υδροληψίας. Το έργο το οποίο έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 97% αναμένεται να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Απαιτείται βέβαια η έγκριση πρόσθετης χρηματοδότησης για την αναγκαία κατασκευή του βανοστασίου και του περιμετρικού φωτισμού, ώστε να είναι δυνατή η ασφαλής παροχέτευση του νερού στο υφιστάμενο ήδη αρδευτικό δίκτυο. Η σχετική πρόσφατη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα έτος.

Το δεύτερο αφορά στη μελέτη αντιμετώπισης ακτομηχανικών προβλημάτων στο αλιευτικό καταφύγιο στα Θέρμα. Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει τοπογραφική μελέτη, γεωτεχνικές μελέτες, μελέτη λιμενικών έργων και περιβαλλοντική μελέτη. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε 5 Σεπτεμβρίου του 2018. Τελευταία εγκεκριμένη ημερομηνία περαίωσης είναι η 20η Φεβρουαρίου 2025.

Και το τρίτο πρόκειται για την αναβάθμιση του ελικοδρομίου της Σαμοθράκης. Το έργο εντάχθηκε στο τομεακό πρόγραμμα ανάπτυξης υποδομών και ειδικότερα στον άξονα προτεραιότητες, υποδομές αερομεταφορών. Η χρηματοδότηση υπεγράφη στις 17 Απριλίου του 2024 ύψους 800.000 ευρώ και είναι εξαιρετικής σημασίας για την τοπική κοινωνία του ακριτικού νησιού επιτρέποντας την εκτέλεση πτήσεων μεταξύ των οποίων και αεροδιακομιδές ασθενών κατά τη διάρκεια όλου του 24ωρου.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στάθηκε και στο σημαντικό ρόλο του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης λέγοντας, πως η αναβάθμιση του κρατικού Αερολιμένα «Δημόκριτος» αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο, δαπανώντας παρά πολλές ώρες για το πως πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός του, εξάροντας τις ικανότητες του προσωπικού και την προσφορά του στις περσινές φυσικές καταστροφές, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, πως στο αεροδρόμιο έγιναν εξαιρετικά σημαντικά πράγματα και αναλήφθηκαν πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες κατά την προηγούμενη χρονιά, όταν είχαμε εξαιρετικά δυσάρεστα συμβάντα στην περιοχή.

Ο συγκεκριμένος αερολιμένας διαχειρίζεται την τελευταία πενταετία κατά μέσο όρο περίπου 16.000 κινήσεις αεροσκαφών σε ετήσια βάση και διακινεί περισσότερους από 180.000 επιβάτες ετησίως και εξυπηρετεί σε 24ωρη βάση κινήσεις και επιχειρησιακές δραστηριότητες όλων των χωρών του ΝΑΤΟ και του Ελληνικού Στρατού. Συνεπώς, επιδίωξή του υπουργείου, όπως τόνισε ο κύριος Σταϊκούρας και προς αυτή την κατεύθυνση ήδη κινούμαστε σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είναι η περαιτέρω ενίσχυση του Αερολιμένα, εστιάζοντας και στο νέο πύργο ελέγχου, η ολοκλήρωση, του οποίου έχει παγώσει σχεδόν 20 χρόνια λέγοντας, πως το υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά την σπουδαιότητα της συγκεκριμένης υποδομής για την περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση του αεροδρομίου, δεν έκρυψε πως είναι ένα θέμα που απασχολεί, εξετάζοντας όλες τις πιθανές δυνατότητες, που υπάρχουν για το ξεμπλοκάρισμα του έργου.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη