Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

«Τι είχαμε, τι χάσαμε;»… Συνεχίζεται ο «τραγέλαφος» των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την βασική ενίσχυση – Γκρίνιες και παράπονα και στον Έβρο

Και οι παραγωγοί στον Έβρο διαμαρτύρονται, ότι τα χρήματα ήταν για ακόμη μια φορά λιγότερα από αυτά που περίμεναν. Ξεχειλίζει η οργή των αγροτών από άλλη μία κουτσουρεμένη και προβληματική πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με μικροποσά σε πολλές περιπτώσεις, όπως καταγγέλλεται, στους λογαριασμούς των αγροτών και στον Έβρο, καμία αναλυτική ενημέρωση από πλευράς Οργανισμού και ένα έλλειμμα της τάξης των 70 εκ. ευρώ για την εξόφληση των ενισχύσεων του 2023.


Μια πληρωμή που ήρθε να ακολουθήσει όλες τις προηγούμενες αδιαφανείς, αποτυχημένες πληρωμές με αποκορύφωμα αυτή του έτους 2022 που έγινε με λάθος υπολογισμό δικαιωμάτων και οδηγεί στο να ζητηθούν πίσω από τους αγρότες 50 εκ. ευρώ.

Οι αγρότες βιώνουν την πρωτοφανή ανεπάρκεια των διοικήσεων του Οργανισμού κάτι που αποδεικνύουν, οι συνεχείς αλλαγές πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι προβληματικές πληρωμές που έχουν οδηγήσει σε δημοσιονομικές διορθώσεις ύψους 281 εκ. ευρώ μέχρι σήμερα και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να τίθεται υπό επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΟΣΔΕ να παραμένει ακόμη κλειστό εν μέσω Ιουλίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε, ότι πλήρωσε την εξόφληση ενισχύσεων στους παραγωγούς, μεταξύ των οποίων και τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης 2023. Οι αγρότες του Έβρου μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, ανέμεναν να πάρουν και τα υπόλοιπα από τα 87 εκ. ευρώ που είχε επανειλημμένα ανακοινώσει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τελικά δεν πληρώθηκαν. Οι περισσότεροι παραγωγοί ασχολούνται με τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης επειδή την φετινή χρονιά έγινε η μεγαλύτερη μείωση.

Οι παραγωγοί με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει καταλαβαίνουν, ότι δεν έγινε ουσιαστικά πληρωμή της βασικής με βάση τις διορθώσεις και τα λάθη αλλά «στρογγυλοποιήσεις» των δικαιωμάτων στην προσπάθεια του ΟΠΕΚΕΠΕ να δείξει κάποιο έργο για τα 87 εκ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι, από τις «στρογγυλοποιήσεις» των δικαιωμάτων προέκυψε πληρωμή λίγο μικρότερη από 6,5 εκ. ευρώ για τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης.

Εάν λοιπόν αναλογιστεί κάποιος, ότι προφανώς έγινε «στρογγυλοποίηση» σε όλα τα δικαιώματα τότε είναι απολύτως δικαιολογημένη η αγανάκτηση των αγροτών και δη των Εβριτών που εδώ και 10 μήνες προσπαθούν να επουλώσουν τις «πληγές» που άφησε η μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη