Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Τι ψήφισαν οι αγρότες στις ευρωεκλογές, ποια κόμματα υπερίσχυσαν στις αγροτικές ζώνες της χώρας… Ποια είναι η εικόνα στην ΑΜΘ

Στον απόηχο της ευρωκάλπης έχει ενδιαφέρον να δει κανείς, πως αποτυπώνεται η ψήφος των αγροτών της χώρας, καθώς η νέα ΚΑΠ και οι αλλαγές που δρομολογήθηκαν από την Ε.Ε. βρέθηκαν στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων των παραγωγών τον περασμένο χειμώνα με τους ίδιους να διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις των ευρωπαίων εταίρων και την γραμμή που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση. Στην Αττική, οι απώλειες που καταγράφει το κυβερνών κόμμα υπολογίζονται κοντά στο 10% σε σχέση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του περασμένου καλοκαιριού, στις κυριότερες αγροτικές περιοχές της χώρας η ζημιά για την ΝΔ πλησιάζει στο 20%, δηλαδή είναι διπλάσια.

Με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις, οι περισσότεροι νομοί που θεωρούνται αγροτικοί, κινούνται σε ποσοστά κοντά στο 25%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις εθνικές εκλογές ήταν το 45%. Έτσι, όσο κι αν η σύγκριση δύο ανόμοιων εκλογικών αναμετρήσεων έχει τις αδυναμίες της, η εικόνα σε ότι αφορά στο πνεύμα που επικράτησε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής είναι σαφής… διαμαρτυρία και αγανάκτηση για τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην ύπαιθρο, πολιτικές που όπως λένε οι αγρότες οδηγούν στην κατάρρευση και εγκατάλειψη.

Πιο συγκεκριμένα, χωρίς να χάνει την πρωτοκαθεδρία, το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα της ΝΔ στη Δράμα ήταν 26,37%, στον Έβρο 29,40%, στην Ηλεία 26,08%, στο Ηράκλειο 24,54% (εδώ προηγείται ως γνωστόν το ΠΑΣΟΚ με 26,41%) στα Ιωάννινα 27,91%, στην Κοζάνη 26,35%, στη Λάρισα 27,61%, στην Πιερία 25,94%, στη Φθιώτιδα 28,68%, και στη Χαλκιδική 26,37%.

Αναμφισβήτητα, η ψήφος των αγροτών στις ευρωεκλογές εκφράζει με τον πιο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο τη δυσαρέσκεια, όχι απλά ενός πολυπληθούς κλάδου, αλλά μιας ολόκληρης κοινωνίας για την πτωτική πορεία που ακολουθεί συνεχώς, ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, ο πρωτογενής τομέας.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη