Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Τουρκία: Εφιαλτική πρόβλεψη – «Με σεισμό 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να χάσουμε την ανεξαρτησία μας»

Με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για έναν επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ο γεωλόγος Τζελάλ Σενγκόρ, προειδοποιεί για τόσο μεγάλες καταστροφές που θα μπορούσαν να στοιχίσουν στην Τουρκία ακόμα και την ανεξαρτησία της.

Μιλώντας στην τουρκική έκδοση του Independent ο δρ. Σενγκόρ, δήλωσε πως το ρήγμα της θάλασσας του Μαρμαρά, αναμένεται να «δώσει από 7,2 έως 7,4 Ρίχτερ, αλλά ο σεισμός θα μπορούσε να είναι και 7,6».

Όπως εξήγησε ο λόγος που λέμε ‘μεταξύ 7,2 και 7,4’ είναι ότι σεισμός μπορεί να χτυπήσει από τη Σηλυβρία και να αναπτυχθεί προς το Νικομήδεια και να φτάσει μέχρι το Τεκίρνταγκ».

«Το 1509 τα νερά σκαρφάλωσαν μέχρι τα τείχη»

Όπως είπε ένας τέτοιος διπλός σεισμός συνέβη το 1766, όπου «το τζαμί Φατίχ καταστράφηκε. Είναι γνωστό ότι η Κωνσταντινούπολη υπέστη πολλές ζημιές. Στον σεισμό του 1509, υπήρξε ένα μεγάλο τσουνάμι. Υπάρχει η έκφραση ‘τα νερά σκαρφάλωσαν στα τείχη’. Το ναυτικό στον Κεράτιο Κόλπο καταστράφηκε ολοσχερώς. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τι ακριβώς περιμένουμε, αλλά είναι βέβαιο ότι θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα υποστήριξε ότι «στο παρελθόν, υπήρξαν φορές που η Κωνσταντινούπολη δεν χτυπήθηκε από σεισμούς για 500 έτη, αλλά τα επακόλουθα ήταν τρομερά. Πρόκειται λοιπόν για μια τεράστια συσσώρευση. Ο σεισμός του 1509 ήταν πολύ τρομερός. Μετά από αυτό, κάθε 250 χρόνια υπάρχει κάτι παρόμοιο, αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι 250 χρόνια. Υπήρξαν μεγάλοι σεισμοί στην Κωνσταντινούπολη σε παρόμοια χρονικά διαστήματα. Η Κωνσταντινούπολη κατέρρευσε, ο τρούλος της Αγίας Σοφίας κατέρρευσε, κ.λπ.», προσέθεσε.

«Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να στοιχίσει στην Τουρκία την ανεξαρτησία της»

Ακόμα ο καθηγητής γεωλογίας αναφέρθηκε στα επακόλουθα του σεισμού τα οποία όπως είπε χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα «η Τουρκία να χάσει την ανεξαρτησία της. Επειδή η οικονομία της Τουρκίας, οι γνώσεις και οι δεξιότητες δεν θα είναι αρκετές για να ξεπεράσουν αυτόν τον σεισμό».

«Το ρήγμα περνάει σχεδόν μέσα από το κέντρο της θάλασσας του Μαρμαρά. Τώρα βρέθηκε ένα νέο ρήγμα κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Περνάει μέσα από το κέντρο της λεκάνης Τσιρνατζίκ. Τώρα, η διάρρηξη οποιουδήποτε από αυτά τα ρήγματα θα προκαλέσει φυσικά μεγάλες καταστροφές στην Κωνσταντινούπολη, αλλά θα επηρεάσει και το Τεκίρνταγκ. Το τμήμα μεταξύ Τεκίρνταγκ και Κωνσταντινούπολης θα χαθεί εντελώς. Λοιπόν, στα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης δεν θα φτάσει μέχρι τη Νικομήδεια; Επίσης, θα φτάσει. Λοιπόν, έχετε πολλή βιομηχανία εκεί. Δεν θα επηρεαστεί το νότιο τμήμα του Μαρμαρά; Θα επηρεαστεί σοβαρά. Σκεφτείτε την πεδιάδα της Προύσας, την πεδιάδα του Μπαλικεσίρ. Όλα αυτά θα επηρεαστούν», είπε αρχικά.

«Ο σεισμός της Κωνσταντινούπολης θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η Τουρκία να χάσει την ανεξαρτησία της. Επειδή η οικονομία της Τουρκίας, οι γνώσεις και οι δεξιότητες δεν θα είναι αρκετές για να ξεπεράσουν αυτόν τον σεισμό. Η Τουρκία θα ζητήσει βοήθεια. Ο κόσμος θα δώσει ευχαρίστως αυτή τη βοήθεια. Γιατί η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σε κίνδυνο. Είναι μία από τις  πιο σημαντικές πόλεις στον κόσμο», προσέθεσε.

«Δεν μπορείς να σώσεις μια πόλη 20 εκατομμυρίων ανθρώπων από μια τόσο μεγάλη καταστροφή»

Ακόμα αναφερόμενος στους υπολογισμούς για τον αριθμό των θυμάτων, είπε πως οι εκτιμήσεις τη δεκαετία του 2000 ήταν πως θα έχαναν τη ζωή τους 50.000 άνθρωποι. «Είπα, ‘Πολλαπλασιάστε επί δύο τουλάχιστον!…Επειδή οι θάνατοι στο χάος μετά το σεισμό στην Κωνσταντινούπολη δεν είχαν ληφθεί υπόψη. Είπα: ‘Η μεγάλη καταστροφή θα συμβεί αργότερα. Θα υπάρξουν λεηλασίες, θα υπάρξουν πυρκαγιές. Δεν είναι σαφές πώς θα σβήσουν αυτές οι φωτιές. Τώρα οραματιστείτε το Νισάντασι. Δεν μπορείτε να κάνετε δύο βήματα στην κυκλοφορία σε κανονικούς καιρούς. Όταν βρέχει ή χιονίζει, είναι ήδη μια πλήρης ντροπή, δεν μπορείτε να πάτε πουθενά, σωστά; Φανταστείτε έναν σεισμό. Φανταστείτε ότι τα κτίρια καταρρέουν. Πώς μπορεί να μπει η πυροσβεστική σε αυτούς τους στενούς δρόμους; Σωστά; Δεν μπορούν. Φανταστείτε ένα πανικόβλητο κοινό», είπε ακόμα.

«Όταν γεννήθηκα, ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης ήταν 1,5 εκατομμύριο. Σήμερα είναι 20 εκατομμύρια, και εγώ είμαι μόλις 68 ετών. Αυτή η πόλη δεν μπορεί να το αντέξει αυτό! Δεν μπορείς να σώσεις μια πόλη 20 εκατομμυρίων ανθρώπων από μια τόσο μεγάλη καταστροφή με μύθους. Πρέπει να ξέρετε! Πρέπει να έχετε πολύ καλούς μηχανικούς. Πρέπει να έχετε πολύ καλούς γεωλόγους και γεωφυσικούς. Πρέπει να έχετε ακόμη και πολύ καλούς γεωπόνους….. Πρέπει να έχετε ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το έδαφος. Έτσι δεν είναι; Ακούμε πολλές λέξεις. ‘Η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης θα κατασκευαστεί, αυτό θα κατασκευαστεί, εκείνο θα κατασκευαστεί’. Αυτά ήταν λόγια που ειπώθηκαν από πολιτικούς χωρίς να σκεφτούν. Θέλω οπωσδήποτε μια ορθολογική άποψη. Ξέρετε ποιος νομίζω ότι είναι ο ορισμός της πολιτικής; Είναι το να κρύβεις την αλήθεια σε έναν λαβύρινθο. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Ω, ναι, καταδικάζετε τους ανθρώπους στην άγνοια. Το αποτέλεσμα είναι μια καταστροφή», συμπλήρωσε.

«Έχουμε πολλά μειονεκτήματα από το παρελθόν μας που πρέπει να αναλυθούν. Τώρα, ένα έθνος που κουβαλάει τόσα πολλά μειονεκτήματα στην πλάτη του δεν μπορεί εύκολα να ξεπεράσει μια καταστροφή όπως η Κωνσταντινούπολη», κατέληξε.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη