Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Τουρκία: Σύλληψη «Έλληνα κατασκόπου» μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ – «Ύποπτα παιχνίδια» λέει η Αθήνα

Ένα περίεργο δημοσίευμα διακινούν τις τελευταίες ώρες τα τουρκικά ΜΜΕ, αναφέροντας ότι συνελήφθη ένας Έλληνας για κατασκοπεία.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν πρόκειται για τον Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ο οποίος συνελήφθη από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Ύστερα από έρευνες της ΜΙΤ, αποκαλύφθηκε, όπως υποστηρίζουν, ότι ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ο οποίος συμπεριφερόταν σαν επιχειρηματίας στα ταξίδια του στην Τουρκία, διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Ισχυρίζονται επίσης ότι ακολουθώντας τις εντολές της ΕΥΠ, συγκέντρωνε πληροφορίες για τις τουρκικές δυνάμεις στα σύνορα και τις μεταβίβαζε στις ελληνικές υπηρεσίες, ενώ ερευνούσε Σύρους στην Τουρκία, καθώς και επιχειρηματίες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν επίσης ότι κατασκόπευε όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για επιχειρηματίες στην Τουρκία που στηρίζουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το θέμα παρακολουθεί στενά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και διαψεύδει ότι ο συγκεκριμένος είχε σχέση με τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Δυναμιτίζεται» το κλίμα

Όπως είναι φυσικό η συγκεκριμένη είδηση, για άλλη μια φορά, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ελληνική πλευρά. Από τη μία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να σκέφτεται να θέσει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών στο ΝΑΤΟ, ενώ από την άλλη συνεχίζονται οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου, καθώς και οι εμπρηστικές δηλώσεις από στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος σε ό, τι αφορά τα ελληνοτουρκικά. «Η Τουρκία δεν επιθυμεί στρατιωτικό επεισόδιο», εκτίμησε ο υφυπουργός, αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο διεθνολόγος και υφυπουργός Παιδείας, τόνισε ότι τα περί επίθεσης σε κάποιο ελληνικό νησί δεν είναι πρώτη, αλλά τελευταία προτεραιότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς γνωρίζει ότι θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση.

«Ξέρει ότι θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση και τα αποτελέσματα θα είναι αιματηρά και καταστροφικά και για τις δύο πλευρές. Δεν θέλει κάτι τέτοιο. Θέλει εύκολες νίκες εντυπώσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Άγγελος Συρίγος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Συρίγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι στόχος του Τούρκου προέδρου είναι να οδηγήσει την Ελλάδα να κάνει πρώτη μια στρατιωτική κίνηση, ενώ εκτίμησε πως ενδέχεται να «παίξει» με το γεωτρητικό τουρκικό σκάφος, προκειμένου να περάσει μια εικόνα ότι κερδίζει στα σημεία.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a013k56vb2yd&playlistId=v-ckz2h60emajt Μεγάλο λάθος από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το μεγάλο λάθος του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν πως δημοσίευσε χάρτη που επισημαίνει ως νησιά με πρόβλημα, μεγάλα ελληνικά νησιά, όπως είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, τα Δωδεκάνησα, η Σαμοθράκη, η Λήμνος.

Για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, τόνισε ότι η ΕΕ αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο για την Ελλάδα και αυτό φάνηκε και στην απόφαση που καταδικάζει την Τουρκία. Στάθηκε ωστόσο στο ζήτημα της πώλησης όπλων στην Τουρκία από ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, θέμα για το οποίο ασκούνται – όπως είπε – παρασκηνιακές πιέσεις.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο και τα σενάρια για πώληση μεταχειρισμένων Eurofighter στην Άγκυρα, ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι πάντα ακολουθούσε μια τέτοια στάση και τώρα πολύ περισσότερο, καθώς δεν υπόκειται στους περιορισμούς της ΕΕ.

Θα υπάρξει παρέμβαση του ΝΑΤΟ

Αναφορικά με το ΝΑΤΟ, εξήγησε ότι πρόκειται για έναν Οργανισμό εντελώς διαφορετικό από την ΕΕ, με περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης, καθώς για να εκδοθεί απόφαση απαιτείται ομοφωνία.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ, «αντιλαμβάνεται την αξία της Τουρκίας ως υπέρτερη της αξίας της Ελλάδος σε γεωστρατιωτικοπολιτικό επίπεδο, ιδίως και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», σημείωσε ο κ. Συρίγος.

Εξήγησε πως είτε θέσει, είτε δεν θέσει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, οι αξιώσεις αυτές αποτελούν επίσημη τουρκική πολιτική, έχουν κατατεθεί σχετικές επιστολές στον ΟΗΕ και πρόκειται για «ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω – είναι αυτή η κατεύθυνση της Τουρκίας, αν δεν το πει τώρα, θα το πει την επόμενη φορά».

Τόνισε ακόμη ότι, για όλους αυτούς τους λόγους, η Ελλάδα δαπανά τεράστια ποσά για την άμυνά της, «ακριβώς για να μην έχουμε ανάγκη κανέναν ως προς το θέμα της άμυνάς μας. Έχουμε φτιάξει διεθνείς συμμαχίες, όμως βασιζόμαστε και στο διεθνές δίκαιο», είπε ο Άγγελος Συρίγος.

Με πληροφορίες από in.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη