Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Τουρκικά ΜΜΕ: Κατηγορούν την Ελλάδα για κλείσιμο μειονοτικών σχολείων

Για «προβοκάτσια» κατηγορούν την Ελλάδα τουρκικά ΜΜΕ, λόγω της απόφασης των Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης για αναστολή λειτουργίας εννέα μειονοτικών σχολείων. «Η Ελλάδα προχώρησε σε αντιδραστικό βήμα κατά των τουρκικών σχολείων στη Δυτική Θράκη, που είναι κατοχυρωμένα με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η διοίκηση της Αθήνας αποφάσισε να κλείσει επτά τουρκικά μειονοτικά δημοτικά σχολεία στη Ροδόπη και δύο στην Ξάνθη» γράφει η εφημερίδα Turkiye, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας «κάνει ένα βήμα κλιμάκωσης της έντασης απέναντι στην Τουρκία».

tourkikamme-meionotika

Τα σχολεία που αναστέλλουν τη λειτουργία τους απουσία μαθητών είναι των χωριών : Αμάραντα, Άμφια, Δαρμένη, Κάτω Κάρδαμος, Πόρπη, Σάλπη, Στυλάριο (Ροδόπη) Αιώρα, Παλιός Ζυγός (Ξάνθη).

Βέβαια τα τουρκικά ΜΜΕ δεν αναφέρουν όλη την αλήθεια, αφού δεν κλείνουν μόνο εννέα μειονοτικά σχολεία αλλά και έντεκα (επτά στην Ροδόπη και τέσσερα στην Ξάνθη) δημόσια. Κάτι που συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, όπου δεν πληρείται η προϋπόθεση αριθμού των μαθητών και η εκπαίδευση γίνεται σε γειτονικά σχολεία με δωρεάν μετακίνηση των παιδιών.

«Η Ελλάδα υπέγραψε μια απόφαση που θα προκαλέσει αντιδράσεις. Ισχυρίζοντας ότι ο αριθμός των μαθητών στη Δυτική Θράκη ήταν ανεπαρκής, αποφάσισε να κλείσει εννέα μειονοτικών σχολείων» γράφει το δίκτυο TGRT σημειώνοντας πως «ο αριθμός των μειονοτικών σχολείων που λειτουργούν στη Δυτική Θράκη μειώθηκε στα 90».

Το δίκτυο 24 TV παρουσίασε εκτενέστατα το θέμα, σχολιάζοντας πως : «Η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που προκαλούν αντιδράσεις κατά της «τουρκικής» μειονότητας στη Δυτική Θράκη. Αποφάσισε να κλείσει άλλα εννέα μειονοτικά σχολεία».

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email