Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Τουρκικό κατασκοπευτικό δίκτυο από τη Θράκη μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο

Με στόχο την «κατάκτηση» της εναέριας παρακολούθησης η Τουρκία στήνει δίκτυο με drones που καλύπτει την περιοχή της Θράκης και επεκτείνεται μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι κινήσεις της Άγκυρας , όπως αποκαλύπτει η κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή της Κυριακής» περιλαμβάνουν τρεις στόχους:

  • Κατασκευή drones που θα συνδέονται με δορυφόρο και θα μπορούν να πετάξουν μέχρι και 40.000 πόδια,
  • drones θαλάσσης και
  • μικρό αεροπλανοφόρο, το οποίο όμως δεν θα δρα στο Αιγαίο, αλλά στην ευρύτερη περιοχή προς το Σουέζ, στη Σομαλία και στα στενά του Ορμούζ, καθώς και προς την περιοχή της Κρήτης, της Λιβύης και από τη Μάλτα μέχρι το Γιβραλτάρ.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Γιάννο Χαραλαμπίδη, τα drones αναβαθμίζουν την ισχύ της Τουρκίας στην περιοχή και οι τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις είναι συναφείς με το Κυπριακό και τη νέα πενταμερή (που θέλουν διακαώς οι ξένες δυνάμεις) καθώς και με τις φιλοδοξίες του Ταγίπ Ερντογάν να παραμείνει αμετακίνητος στις προεδρικές εκλογές του 2023.

Για να πετύχει τους σκοπούς του, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα αποσύρει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη λύση των δύο κρατών. Ως εκ τούτου, οι επιλογές του Νίκου Αναστασιάδη, Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιορίζονται σε μια: να ξεκαθαρίσει προς την ΕΕ και τον ΟΗΕ ότι δεν μπορεί να συγκληθεί νέα πενταμερής αν η τουρκική πλευρά δεν αποσύρει την θέση της για λύση δύο κρατών.

Πηγή: newsbreak.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη